Financieel7 jun '23 13:20

Turkse lira opnieuw in vrije val; grootste daling sinds 2021

Auteur: Aäron Loupatty

Sinds 2021 zag Turkije niet meer zo'n grote vrije val van de Turkse lira als vandaag. Met een daling van ruim 7 procent zakte de koers van de lira naar een kleine 23,17 ten opzichte van de dollar. Alleen al dit jaar daalde de koers meer dan 19 procent.

De herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan heeft de koers ook geen positieve stimulans gegevens. Desondanks zien handelaren toch een positieve noot in de daling. Volgens persbureau Reuters zien handelaren de daling als een 'sterk signaal' dat Ankara minder invloed uitoefent op de koers, zodat de valuta vrijelijk verhandeld kan worden.

Autoriteiten hebben zich lange tijd dit jaar direct bemoeid met de valutamarkten, door tientallen miljarden dollars te gebruiken uit de reserves om de lira stabiel te houden. Afgelopen maand tikten de buitenlandse reserves die Turkije aanhoudt een dieptepunt aan, op een negatief bedrag van 4,4 miljard dollar.

Lees ook | 'Terugkeer' oud-minister van Financiën Turkije moet eind maken aan financiële malaise

Handelaren stellen tegenover Reuters dat de afname van de buitenlandse reserves van de centrale bank sinds de herverkiezing van Erdogan is gestopt. Daarbij zou ook het beleid zijn veranderd, waardoor reserves mogelijk weer worden aangevuld. 'Er zijn veel regels en veranderingen die moeten worden doorgevoerd, maar de bestemming waar we naartoe gaan wordt met de dag duidelijker. We gaan er naartoe dat de waarde van de lira wordt bepaald door de marktomstandigheden', stelde één van de valutahandelaren.

Deze minister moet vertrouwen opwekken

Eerder deze week heeft Erdogan ook een nieuwe minister van Financiën benoemd. Mehmet Simsek, voormalig vice-premier, moet het vertrouwen van investeerders weer aanwakkeren. In een toespraak liet hij al weten dat het economisch beleid van Turkije weer 'rationeel' moet worden.

Analisten verwachten echter niet dat het dieptepunt van de lira al is bereikt. Zo schrijft Reuters dat analisten een lira-koers verwachten van tussen de 25 en 28 ten opzichte van de dollar.

Sinds 2021 zag Turkije niet meer zo'n sterke vrije val van de Turkse lira als op woensdag. Met een daling van ruim 7 procent daalde de koers van de lira naar een kleine 23,17 ten opzichte van de dollar. Alleen al dit jaar daalde koers meer dan 19 procent.
Sinds 2021 zag Turkije niet meer zo'n sterke vrije val van de Turkse lira als op woensdag. Met een daling van ruim 7 procent daalde de koers van de lira naar een kleine 23,17 ten opzichte van de dollar. Alleen al dit jaar daalde koers meer dan 19 procent. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen