Financieel7 jun '23 15:53

DNB-baas bezorgd na forse loonsverhogingen werknemers

Auteur: BNR Webredactie

Door de forse loonsverhogingen die werkgevers zijn overeengekomen met vakbonden, wordt het mogelijk lastiger om een einde te maken aan de hoge inflatie. Dat stelt president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in gesprek met Kamerleden.

Knot verwijst specifiek naar de loonsverhogingen van 10 procent of meer, zoals is overeengekomen bij medewerkers van onder andere supermarkten en distributiecentra. 'Als wij terug willen naar 2 procent inflatie op een duurzame manier dan zullen we ook terug moeten naar 2,5 tot 3 procent looninflatie', zei hij tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. 'Ik maak mij zorgen dat het uitdovingsproces toch wel te langzaam zal gaan en een aantal obstakels zal ontmoeten waaronder ook de meer recente loonovereenkomsten. En dan heb ik met name de dubbelcijferige in gedachten.'

Lees ook | Ook ondernemersorganisaties waarschuwen voor loon-prijsspiraal

De afgelopen periode zijn er in verschillende sectoren forse loonsverhogingen geboden aan werknemers. Deze week nog hebben de supermarktmedewerkers te horen gekregen dat zij tien procent meer salaris zullen krijgen, bij distributiecentra is hetzelfde percentage geboden aan werknemers. Ook in de schoonmaakbranche is een forse loonsverhoging van 12 procent aangeboden.

Inflatie versus loonsverhogingen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stegen de cao-lonen in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 5,4 procent. Een stijging die niet eerder is voorgekomen in de afgelopen veertig jaar. Ter vergelijking: de inflatie was in de eerste drie maanden van dit jaar respectievelijk 7,6 procent, 8 procent en 4,4 procent.

Lees ook | Werkgevers: cao-afspraken hoger dan inflatie

Het is niet voor het eerst dat Knot waarschuwt voor de hoge loonstijgingen voor arbeiders. In het NPO-programma Buitenhof stelde de topman vorige maand dat als vakbonden hun zin krijgen met loonsverhogingen van 10 procent of meer er een loon-prijsspiraal dreigt. In dat geval veroorzaken hoge lonen een hoge inflatie, die leidt tot nog hogere lonen.

Door de forse loonsverhogingen die werkgevers zijn overeengekomen met vakbonden, wordt het mogelijk lastiger om een einde te maken aan de hoge inflatie. Dat stelt president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in gesprek met Kamerleden.
Door de forse loonsverhogingen die werkgevers zijn overeengekomen met vakbonden, wordt het mogelijk lastiger om een einde te maken aan de hoge inflatie. Dat stelt president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in gesprek met Kamerleden. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen