Financieel9 jun '23 15:51

Energiekosten dalen, zij het mondjesmaat

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Nederlanders betalen steeds minder voor hun energie. Dat blijkt uit een analyse van ING. Inmiddels ligt het maandelijkse voorschotbedrag voor de energierekening per huishouden zo'n 30 euro onder de piek van vorig jaar december. Maar gemiddeld liggen de prijzen nog wel een stuk hoger dan voor de energiecrisis. 'Het beweegt wel in de goede richting', zegt ING-econoom Marten van Garderen.

Na de Russische inval in Oekraïne zijn de energieprijzen in rap tempo gestegen. Dat is ook te zien in cijfers over het gemiddeld voorschotbedrag. Dit lag aanvankelijk rond de 150 euro, maar piekte in december op 212 euro. Daarna zette een daling in. Inmiddels betalen huishoudens volgens de laatste gegevens over mei nog 182 euro per maand.

Lees ook | 'Mogelijk blijft Nederlandse inflatie wat langer hoog'

Onder de streep

Volgens de bank krijgen de lagere tarieven en het prijsplafond steeds meer de overhand. 'Stap voor stap gaan mensen minder betalen.' Overigens staan hier wel hogere belastingen en hogere netwerkkosten tegenover. Uiteindelijk zal er onder de streep, gemiddeld, een lager voorschotbedrag komen te staan, zegt Van Garden. 'Goed nieuws voor de consument.'

Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen.
Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen. (ANP / Laurens van Putten)

Netbeheerder TenneT maakte vandaag bekend dat consumenten juist rekening moeten gaan houden met hogere kosten. De voordelen van die lagere prijs wegen desondanks op tegen deze hogere kosten. 'De prijs die de consument betaalt bestaat grosso modo uit tarieven, belastingen en ook vaste kosten zoals netwerkkosten. De belasting en de netwerkkosten gaan omhoog, aar de tarieven dalen dusdanig dat er onder aan de streep minder overblijft.'

‘Eén op de drie betaalt nog steeds meer.’
Marten van Garderen, ING-econoom

De bank spreekt nadrukkelijk van gemiddelden. Dat betekent dat lang niet iedereen daadwerkelijk minder gaat betalen. 'Eén op de drie betaalt nog steeds meer. Dat kunnen huishoudens zijn die uit een zeer langdurig energiecontract komen en nu een hoger bedrag krijgen.' Volgens de bank zijn twee op de vijf huishoudens wel weer goedkoper uit dan in december. In februari was dit maar bij een op de vijf huishoudens het geval.

Lees ook | Leveringskosten energiebedrijven gigantisch gestegen: meer dan 200 procent

Inkoopprijzen

ING verwacht dat het gemiddelde voorschotbedrag de komende tijd nog wat verder omlaag gaat. 'Op de Europese groothandelsmarkt zijn de inkoopprijzen van energie inmiddels flink gedaald. Kijken we voorzichtig vooruit, dan is de verwachting dat de energietarieven voor de consument in het kielzog van de groothandelsmarktprijzen nog wat verder zullen dalen en steeds vaker onder de tarieven van het prijsplafond zullen uitkomen', aldus de bank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen