Na de Russische inval in Oekraïne zijn de energieprijzen in rap tempo gestegen. Dat is ook te zien in cijfers over het gemiddeld voorschotbedrag. Dit lag aanvankelijk rond de 150 euro, maar piekte in december op 212 euro. Daarna zette een daling in. Inmiddels betalen huishoudens volgens de laatste gegevens over mei nog 182 euro per maand.
Lees ook | 'Mogelijk blijft Nederlandse inflatie wat langer hoog'
Onder de streep
Volgens de bank krijgen de lagere tarieven en het prijsplafond steeds meer de overhand. 'Stap voor stap gaan mensen minder betalen.' Overigens staan hier wel hogere belastingen en hogere netwerkkosten tegenover. Uiteindelijk zal er onder de streep, gemiddeld, een lager voorschotbedrag komen te staan, zegt Van Garden. 'Goed nieuws voor de consument.'

Netbeheerder TenneT maakte vandaag bekend dat consumenten juist rekening moeten gaan houden met hogere kosten. De voordelen van die lagere prijs wegen desondanks op tegen deze hogere kosten. 'De prijs die de consument betaalt bestaat grosso modo uit tarieven, belastingen en ook vaste kosten zoals netwerkkosten. De belasting en de netwerkkosten gaan omhoog, aar de tarieven dalen dusdanig dat er onder aan de streep minder overblijft.'
‘Eén op de drie betaalt nog steeds meer.’
De bank spreekt nadrukkelijk van gemiddelden. Dat betekent dat lang niet iedereen daadwerkelijk minder gaat betalen. 'Eén op de drie betaalt nog steeds meer. Dat kunnen huishoudens zijn die uit een zeer langdurig energiecontract komen en nu een hoger bedrag krijgen.' Volgens de bank zijn twee op de vijf huishoudens wel weer goedkoper uit dan in december. In februari was dit maar bij een op de vijf huishoudens het geval.
Lees ook | Leveringskosten energiebedrijven gigantisch gestegen: meer dan 200 procent
Inkoopprijzen
ING verwacht dat het gemiddelde voorschotbedrag de komende tijd nog wat verder omlaag gaat. 'Op de Europese groothandelsmarkt zijn de inkoopprijzen van energie inmiddels flink gedaald. Kijken we voorzichtig vooruit, dan is de verwachting dat de energietarieven voor de consument in het kielzog van de groothandelsmarktprijzen nog wat verder zullen dalen en steeds vaker onder de tarieven van het prijsplafond zullen uitkomen', aldus de bank.