Financieel15 aug '23 14:26

Triodos kan massaclaim verwachten om certificaathandel

Auteurs: ANP en Aäron Loupatty

Triodos kan een massaclaim verwachten van boze beleggers. De bank bracht eerder alternatieve aandelen uit in de vorm van certificaten, maar die zijn fors in waarde gedaald omdat de handel in die certificaten werd stilgelegd tijdens de coronaperiode. Beleggers eisen nu een schadevergoeding voor de geleden verliezen.

De waarde van een certificaat is nu 28 euro, terwijl dat voor het stilleggen van de handel ruim 80 euro was. Triodos had de handel stilgelegd omdat veel beleggers de certificaten van de hand wilde doen tijdens de coronaperiode. De claimgroep Triodos Tragedie wil nu een vergoeding voor de geleden verliezen tijdens die periode. De organisatie zegt een achterban van zo'n vijfhonderd certificaathouders te hebben, maar het is nog niet duidelijk of zij allemaal meedoen aan de massaclaim.

Niet enige zaak tegen Triodos

De op duurzaamheid gerichte bank gaf sinds zijn oprichting in 1980 certificaten van aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Triodos kocht die zelf weer in als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar het bedrijf besloot het systeem stil te leggen toen door de coronapandemie beleggers massaal van hun certificaten af wilden.

Lees ook | Lakeman: Wanbeleid bij Triodos ten grondslag aan certifcaten-drama

Pijnlijk, want in 2017 wist de bank nog voor 1,25 miljard euro aan certificaten uit te geven. Triodos Tragedie is niet de enige claimclub opgezet door boze beleggers. De bekende activist en bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman is recent ook een zaak gestart met zijn stichting Red Triodos. Bij hem hebben certificaathouders zich verzameld die in totaal ruim 50.000 certificaten bezitten.

Met het bedrijf Captin is nu een speciaal handelsplatform opgezet waar wekelijks een nieuwe koers voor de certificaten wordt bepaald. Naast het fikse verlies op certificaten is Triodos Tragedie ook boos over de geringe handel in de stukken. De stichting heeft ook weinig vertrouwen in een herstel van de prijs voor certificaten en hoopt via de rechter compensatie af te dwingen. Die beslissing zou 'niet lichtvaardig' zijn genomen, maar een eerdere 'kritische, maar constructieve opstelling' heeft volgens Triodos Tragedie niets uitgehaald.

Triodos kan een massaclaim verwachten van boze beleggers. De bank bracht eerder alternatieve aandelen uit, maar die zijn fors in waarde gedaald omdat de handel in de certificaten werd stilgelegd tijdens de coronaperiode. Beleggers eisen nu een schadevergoeding voor de geleden verliezen.
Triodos kan een massaclaim verwachten van boze beleggers. De bank bracht eerder alternatieve aandelen uit, maar die zijn fors in waarde gedaald omdat de handel in de certificaten werd stilgelegd tijdens de coronaperiode. Beleggers eisen nu een schadevergoeding voor de geleden verliezen. (ANP / Peter Hilz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen