Financieel1 sep '23 07:05

Groei zakelijke dienstverlening zwakt af

Auteur: Bram van Eijndhoven

De omzet in de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2023 ruim 10 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, meldt het CBS. De groei, deels veroorzaakt door hogere prijzen, was wel kleiner dan in voorgaande kwartalen.

De omzet in de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2023 ruim 10 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, meldt het CBS. De groei, deels veroorzaakt door hogere prijzen, was wel kleiner dan in voorgaande kwartalen.
De omzet in de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2023 ruim 10 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, meldt het CBS. De groei, deels veroorzaakt door hogere prijzen, was wel kleiner dan in voorgaande kwartalen. (Tyler Franta / Unsplash)

Volgens Marjolijn Jaarsma, econoom en onderzoeker bij CBS, zien we een 'gemengd beeld'. 'De omzet in de zakelijke dienstverlening groeit al negen kwartalen op rij. In 2021 en 2022 ging het om krachtig herstel en inhaalgroei van de coronacrisis. Dus dat de omzet nu met wat minder grote percentages groeit, kan erop wijzen dat we een normaler groeipad toegaan.'

Lees ook | VNO-NCW: 'Toezegging minister Adriaansens is geruststellend'

Wat ook meespeelt is dat we op dit moment in een lichte recessie zitten en uit een periode van zeer hoge inflatie komen. 'De prijzen zijn hoog, dat merken veel ondernemers in hun toeleveringen en loonkosten. Dat kan ook meespelen in de lagere omzetgroei.'

Inhaaleffect

Vooral in de reisbranche en de beveiliging werd een sterk tweede kwartaal genoteerd. Daar steeg de omzet met respectievelijk 33 en 30 procent. In de reisbranche is nog steeds sprake van een inhaaleffect, aldus Jaarsma. Voor beide branches geldt dat de gestegen prijzen een groot aandeel in de sterke resultaten hadden, in combinatie met een groeiende vraag naar hun diensten.

Lees ook | 'We hebben de economie over de kling gejaagd'

In bijna alle branches die deel uitmaken van de zakelijke dienstverlening steeg de omzet in het tweede kwartaal, behalve bij architectenbureaus. De omzetgroei viel wel in alle branches lager uit dan een kwartaal eerder. De omzetgroei van de rechtskundige dienstverlening bleef met 2,7 procent iets achter bij de andere branches.

Vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners kwam aan het begin van het derde kwartaal van 2023 uit op -3,9, terwijl dat aan het begin van het tweede kwartaal nog -0,5 was. 'We zien dat ze wat pessimistischer zijn', aldus Jaarsma. 'Dat heeft ermee te maken dat ze somberder zijn geworden over het economisch klimaat. Ook geeft een groot deel van de ondernemers aan dat ze kampen met personeelstekorten, dus ook daar is de stemming niet heel positief.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen