Financieel7 sep '23 11:01

Hervorming box 3 dichterbij, maar 'de vraag is wat ervan over blijft'

Auteur: Myrthe Koopman

Er is een compromis bereikt over de omstreden spaartaks. Hoe dat compromis er concreet uitziet is nog niet bekend, omdat het nog moet worden uitgewerkt door demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. Voorzitter Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers vraagt zich vooral af wat er uiteindelijk van dit voorstel over zal blijven. 'Het is nog maar even de vraag of er nu een gulden middenweg is.'

Het is namelijk niet voor het eerst dat er een nieuw plan op tafel ligt om de veelbesproken spaartaks te hervormen. Volgens De Vries worstelt de wetgever al jaren met de belasting op vermogen, oftewel box 3. 'In 2015 kwam toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes met een plan, in 2019 was het Menno Snel die een nieuw voorstel voor box 3 presenteerde en nu in 2023 is het Van Rij, maar wat blijft ervan over?'

Hoofdpijndossier

Meerdere plannen voor de hervorming van de spaartaks sneuvelden, tegelijkertijd is het volgens De Vries duidelijk dat veel mensen ontevreden zijn met de huidige gang van zaken. 'Mensen willen op een eerlijke manier belasting betalen, maar niet meer dan dat ze daadwerkelijk aan rendement hebben gekregen op hun vermogen', licht hij toe. Maar het vaststellen hoeveel rendement mensen daadwerkelijk ontvangen, is in een aantal gevallen nogal complex.

Lees ook | 'Dit is hét moment om van baan te wisselen', ondanks milde recessie

Zo hebben mensen met veel spaargeld weinig rendement op vermogen. Maar bij degenen die daarentegen veel belegd vermogen hebben, bijvoorbeeld in de vorm van aandelen, obligaties of vastgoed, fluctueert dat nogal. Daardoor vormt box 3 al jaren een hoofdpijndossier voor de Nederlandse wetgever. Nu er een compromis is bereikt lijkt er schot in de zaak te zitten, maar daarmee is nog niet alles gezegd.

Grote kostenpost

De nieuwe spaartaks zal bestaan uit een combinatie van vermogensaanwasbelasting en vermogenswinstbelasting. Volgens De Vries betekent het echter niet dat het voorstel ook daadwerkelijk levensvatbaar is, daarvoor moet het aan drie criteria voldoen. 'Het moet uitvoerbaar zijn, de staatskas genoeg opleveren en het moet juridisch houdbaar zijn.' Dat laatste criterium vormt volgens de voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers het pijnpunt.

‘Ik kan me voorstellen dat de staatssecretaris nog een hele lastige puzzel moet leggen’
Jurgen de Vries, voorzitter Bond van Belastingbetalers

'In 2021 oordeelde de Hoge Raad dat box 3 strijdig is met het eigendomsrecht, die uitspraak leverde een grote kostenpost op. Ik kan me dan ook voorstellen dat de staatssecretaris nog een hele lastige puzzel moet leggen, maar het is goed om te horen dat er op hoofdlijnen een akkoord is bereikt', stelt De Vries. ‘Het is echter nu de taak van de wetgever om het te regelen, daar zijn wij niet bij betrokken.'

Top van de ijsberg

De Bond voor Belastingbetalers is wel betrokken bij de mensen die onterecht belasting hebben betaald en geen compensatie hebben ontvangen van de Hoge Raad. Daarom start de Bond volgens De Vries een nieuwe juridische procedure om de één miljoen mensen die geen bezwaar hebben gemaakt, toch nog te voorzien van een compensatie. En dat kan een miljoenenzaak worden, want 'de uitspraak van de Hoge Raad in 2021 was slechts het topje van de ijsberg'.

Lees ook | Inflatie drukt handelscijfers

Er is een compromis bereikt over de omstreden spaartaks. Hoe dat compromis er concreet uitziet is nog niet bekend omdat het nog moet worden uitgewerkt door demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën.
Er is een compromis bereikt over de omstreden spaartaks. Hoe dat compromis er concreet uitziet is nog niet bekend omdat het nog moet worden uitgewerkt door demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën. (ANP / Sandra Uittenbogaart)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen