Financieel11 sep '23 15:06

Gasprijs voor derde dag op rij omhoog

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Europese gasprijs is verder gestegen vanwege de staking bij belangrijke productiefaciliteiten voor lng in Australië en door onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasvelden. De prijs op de Amsterdamse gasbeurs steeg met ongeveer 8 procent tot meer dan 37 euro per megawattuur. Het is de derde dag op rij dat de gasprijs stijgt.

De Europese gasprijs is verder gestegen vandwege de staking bij belangrijke productiefaciliteiten voor lng in Australië en door onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasvelden. De prijs op de Amsterdamse gasbeurs steeg met ongeveer 8 procent tot meer dan 37 euro per megawattuur. Het is de derde dag op rij dat de gasprijs stijgt.
De Europese gasprijs is verder gestegen vandwege de staking bij belangrijke productiefaciliteiten voor lng in Australië en door onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasvelden. De prijs op de Amsterdamse gasbeurs steeg met ongeveer 8 procent tot meer dan 37 euro per megawattuur. Het is de derde dag op rij dat de gasprijs stijgt. (Unsplash)

Lees ook | Staking Chevron heeft mogelijk grote gevolgen voor wereldwijde lng-markt

Medewerkers van twee lng-fabrieken van energieconcern Chevron in Australië legden vrijdag voor twee weken het werk neer. De staking werd eerder al 24 uur uitgesteld omdat er vorderingen in de bemiddelingsgesprekken gemaakt waren, maar die bleken toch niet genoeg.

Lees ook | Nederlandse gaswinning aanzienlijk lager dan verwacht

Chevron heeft nu een speciale commissie gevraagd om in te grijpen bij de staking. De vakbonden hebben gewaarschuwd dat als er geen akkoord komt er een volledige platlegging van de fabrieken kan komen, die goed zijn voor circa 7 procent van de wereldwijde lng-leveringen.

Noorwegen

Onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasvelden duren langer dan verwacht en drijven de gasprijs nog verder op. Door werkzaamheden aan het grote Troll-gasveld voor de Noorse kust is de export van aardgas vanuit het land sterk verminderd. En dat doet pijn, want Noorwegen is door de oorlog in Oekraïne de grootste gasleverancier van Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen