Fyra Enquete11 jun '15 10:23Aangepast op 11 jun '15 11:01

Topman AnsaldoBreda verdedigt zijn Fyra

Auteur: BNR Webredactie

De NS ging voor 770 miljoen euro het schip in, maar in hoeverre is de bouwer van de Fyra daar verantwoordelijk voor? Topman Maurizio Manfellotto van Fyra-bouwer AnsaldoBreda komt vandaag getuigen voor de parlementaire enquêtecommissie in Den Haag.

Twee jaar geleden was Manfellotto ook al even in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over het debacle met de trein. De Fyra was toen net van het spoor gehaald wegens de vele gebreken. De topman van AnsaldoBreda was toen woest, volgens hem was de Fyra wel veilig en was er slechts sprake van kinderziektes. "Ik ben erg benieuwd wat hij daarover nu te zeggen heeft", zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. "Een Nederlandse getuige heeft eerder tegen de commissie gezegd dat de trein bij aflevering nog honderden mankementen had. Manfellotto verkondigde twee jaar geleden dat hij veel onzin had gehoord over de Fyra en dat er een groot gebrek was aan respect voor de technici uit Nederland, België en Italië."

Boordevol fouten
Volgens Stans zal Manfellotto tijdens de enquête het beeld proberen recht te zetten dat het enkel de Italianen zijn die de schuld moeten krijgen. "De Nederlandse Spoorwegen hebben, zo blijkt uit eerdere verhoren, druk gelegd op AnsaldoBreda om de treinen na vijf jaar vertraging te laten rijden, ook al zaten deze nog boordevol fouten. Manfellotto zei eerder al in De Telegraaf: 'Wij wilden de treinen eerst nog repareren, voordat ze in de dienstregeling werden opgenomen.'"

Onbetrouwbaar
Uit de eerdere verhoren is een vernietigend beeld naar voren gekomen over AnsaldoBreda. Stans: "Het zou een onbetrouwbaar bedrijf zijn, de medewerkers in de werkplaats voerden een showtje op als er een controleur langskwam en het bedrijf had geen enkele ervaring met het bouwen van een hogesnelheidstrein." Op de een na laatste dag van de verhoren heeft Manfellotto een paar uur de tijd om daar tegenin te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen