Fyra Enquete4 jun '15 06:32

Enquêtecommissie ‘eenzijdig’ en ‘vooringenomen’

Auteur: Pieter van den Akker

De parlementaire enquêtecommissie Fyra schetst een eenzijdig beeld, lijkt vooringenomen en heeft het eindrapport waarschijnlijk al in het hoofd. Die harde kritiek komt van Frits Marckmann, oud-directeur Thalys Nederland en NS Internationaal. Hij stelt op BNR dat de commissie alleen kijkt naar ‘de gevolgschade’ die veroorzaakt is door de openbare aanbesteding. "De echte oorzaken liggen in het verleden."

Foto: ANP
Foto: ANP

Marckmann is 1 van de 80 mensen met wie de commissie besloten gesprekken heeft gevoerd de afgelopen maanden, maar hij wordt niet openbaar verhoord. De oud-NS-directeur voorspelde al in 2002 dat er een parlementaire enquête zou komen naar de kwestie.

Volgens hem moet de commissie verder terug in de tijd om de waarheid echt boven water te krijgen. "Men focust op alle zaken die gebeurd zijn na de aanbesteding van de concessie. Want dat is de echte oorzaak van het mislukken van de Fyra. Het zou kunnen zijn dat de commissie vooringenomen is en het makkelijker vindt om de bal vooral op het NS speelveld te leggen."

Marckmann was zelf verantwoordelijk voor het bod van 178 miljoen euro waarmee de NS uiteindelijk het recht won om over het HSL-traject te mogen rijden. Die aanbesteding was volgens hem ‘onnodig en onmogelijk’. De commissie schetst volgens hem nu een te eenzijdig beeld van de werkelijkheid.
 
‘De georkestreerde vraagstellingen’ doen volgens Marckmann ‘vermoeden’ dat de commissie het rapport al in het hoofd heeft zitten.

Een woordvoerder van de commissie laat in reactie weten dat het woord ‘vooringenomenheid’ voor rekening van Marckmann is. "Het rapport geeft straks ultimo uitsluitsel over wel of niet vooringenomenheid. Het doel is een rapport schrijven op basis van stukken die gevorderd zijn, 80 besloten gesprekken en 40 openbare verhoren." Volgens de woordvoerder stelt de commissie open vragen en krijgt iedere getuige de kans om die dingen te zeggen die hij of zij wil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen