'Ontwerp Fyra zat heel aardig in elkaar'
Het beeld dat de Fyra van Ansaldo Breda bij voorbaat al rijp was voor het treinenkerkhof, kreeg vandaag enige bijstelling tijdens de Fyra-verhoren. Een oud-projectleider spreekt van een ontwerp dat 'heel aardig in elkaar zat'. Maar het ontwerp kreeg te weinig tijd om te rijpen, zo lijkt het.
De projectleider van de Fyra namens de Belgische Spoorwegen, Richard de Leeuw, is niet alleen getuige, maar hij was ook betrokken bij de aankoop van de nieuwe sprintertreinen van de NS, waar hij zich voor 7.000 euro heeft laten omkopen door een treinbouwer, voor 7.000 euro.
Maar De Leeuw nam vandaag plaats voor de commissie als projectleider voor het Fyra-project. Wat bij hem naar voren kwam, is ook weer tijdsdruk, maar dan bij de bouw van de Fyra. Van begin af aan was voor hem duidelijk dat de planning veel te strak was en helemaal niet reëel, zegt verslaggever Jeroen Stans. Dat er te veel losse eindjes in het contract met de Italianen zaten was volgens De Leeuw bekend bij de top van de NS. "Die waren goed op de hoogte dat het spannend zou worden en een spannende planning is."
Treinen gingen te vroeg de fabriek uit, vol mankementen, hoorde we vanochtend. De Leeuw na aandringen: 'Die druk kwam vanuit HSA.' #Fyra
— Jeroen Stans (@JeroenStans) June 1, 2015
Opvallende is dat ook De Leeuw opmerkt dat het allemaal nog wel goed had kunnen komen met de Fyra: "Per saldo denk ik dat het ontwerp heel aardig in elkaar zat, maar het heeft te lang geduurd." Veel te lang, constateert Stans, want de treinen werden met vijf jaar vertraging geleverd, en zaten toen dus nog boordevol mankementen toen ze eenmaal in Nederland waren aangekomen.