'Goedgekeurde trein geen garantie voor veiligheid'
De goedkeuring van een trein geeft geen 100 procent zekerheid dat de trein ook veilig is. Bij een keuring wordt gekeken of het ontwerp deugt, maar dat wil niet altijd zeggen dat afzonderlijke treinen veilig zijn.
Dat zei Jenny Thunnissen, inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de omstreden flitstrein Fyra onderzoekt. De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de trein door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn.
De commissie vroeg Thunnissen naar een toelichting op een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Daarin ze zei: ,,Certificering wil nog niet zeggen dat een trein veilig is." Woensdag nuanceerde ze deze uitspraak: ,,Het zegt niet niets, maar ook niet alles."
Op basis van de goedkeuring, in het geval van de Fyra door Lloyd’s Register Nederland, beslist de inspectie of de trein het spoor op mag. Op haar beurt moet de inspectie in de gaten houden of Lloyd's zijn werk goed doet. Dat is een paar jaar niet gebeurd, erkende Thunnissen. Ze noemde dat verkeerd, maar het is niet van invloed geweest op de beslissing van de ILT om een vergunning aan de Fyra te geven.
Overigens schreef de ILT in de zomer van 2012 aan minister Melanie Schultz (Infrastructuur) dat de Fyra mocht gaan rijden, terwijl de inspecteur die erover ging nog niet klaar was met zijn werk, meldde de enquêtecommissie. Thunnissen gaat ervan uit dat de inspecteur achteraf nog iets meer tijd nodig had dan hij eerst had aangegeven. Inspecteur Krijn van Herwaarden bevestigde in zijn latere verhoor dat het ,,handiger" was geweest om niet te melden dat de vergunning rond was, terwijl hij nog niet klaar was met zijn inspectiewerk. Van Herwaarden had toen nog niet alle documenten binnen.