Rover: Samenwerking met Belgen rampzalig
De samenwerking tussen Nederland en België op het gebied van de HSL-Zuid verliep "vanaf de eerste dag rampzalig". Dat heeft voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover gezegd tegen de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra.
Volgens Kruyt waren Nederlandse ambtenaren en de NS slecht op de hoogte van de manier van zakendoen in België, en was het zakelijk belang van de Belgen wezenlijk anders. "Nederlandse ambtenaren wisten dit niet en bij de NS wisten ze dat pas later."
Cultuurverschillen speelden ook een grote rol. "Nederlanders doen zaken aan de vergadertafel, Belgen aan de eettafel. Die kennis heeft behoorlijk ontbroken."
Nederland was zich er ook onvoldoende van bewust dat de Belgen ook helemaal niet zaten te wachten op marktwerking op het spoor, zoals in Nederland op de HSL-Zuid het geval was.
'Gevolgen problemen onderschat'
Kruyt verklaarde verder dat HSL-Zuid-exploitant HSA wist van de problemen met de Fyra, maar de gevolgen heeft onderschat. Reizigersvereniging Rover waarschuwde hier eind 2012 al voor, vlak voordat de Fyra ging rijden. Maar de druk om toch met de Fyra te beginnen, was te groot, stelde Kruyt.
Kruyt noemde het onverstandig om met de Fyra te gaan rijden. De risico's hadden bekend kunnen zijn omdat in Denemarken al problemen waren met treinen van de Italiaanse Fyra-producent AnsaldoBreda.
Ook zei Kruyt al vroeg te hebben gewaarschuwd voor de hoge tarieven voor een Fyra-treinkaartje. Daarmee zou de reiziger nooit verleid kunnen worden voor de trein te kiezen in plaats van de auto of het vliegtuig.