Fyra Enquete27 mei '15 13:03Aangepast op 27 mei '15 13:48

"NS stelde onrealistische eisen aan Fyra-treinenbouwers"

Auteur: BNR Webredactie

In de zoektocht naar een hogesnelheidstrein stelde de NS onrealistische eisen aan treinenbouwers. Dat zei een voormalig salesmanager van treinenbouwer Siemens tegen de Fyra-enquêtecommissie.

"NS stelde onrealistische eisen aan Fyra-treinenbouwers" (Foto: ANP).
"NS stelde onrealistische eisen aan Fyra-treinenbouwers" (Foto: ANP).

De  commissie doet onderzoek naar het debacle met de trein die slechts veertig dagen over het Nederlandse en Belgische spoor reed. De aanbesteding van de trein was volgens de voormalige Siemens-medewerker René van Marrewijk niet professioneel. De NS had, zo vindt hij, beter naar de leveranciers moeten luisteren.

Siemens deed mee aan de aanbesteding van de trein, maar de opdracht ging uiteindelijk naar het Italiaanse AnsaldoBreda.

Volgens Van Marrewijk had de NS niet voldoende marktonderzoek gedaan en legde het te veel verantwoordelijkheid bij de leveranciers neer. Ook de termijn waarin de NS de treinen op het spoor wilde hebben, was volgens hem onhaalbaar

Alstom
Ook treinbouwer Alstom was kritisch over de aanbesteding. Het bedrijf  had geen gelijke kansen in de strijd om een snelle trein te mogen leveren. Dat zei Meindert Eland, die voor Alstom betrokken was bij de aanbesteding. Het Franse bedrijf wist niet dat HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn, een voorkeur had voor een enkeldekstrein die een maximumsnelheid van 250 kilometer per uur kon halen. Ook werd Alstom verrast door het omlaag brengen van de order tot twaalf treinen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen