Fyra Enquete27 mei '15 16:42

Financiële problemen rond Fyra-exploitant al jaren bekend

Auteur: Eva Oude Elferink

De financiële problemen bij de exploitant van de hogesnelheidstrein waren al jaren bekend, maar niemand greep in. Dat blijkt uit het verhoor van oud-NS directeur Aad Veenman voor de enquêtecommissie Fyra.

NS dochteronderneming HSA was belast met het vervoer over het HSL-traject. Eind 2003 waarschuwde HSA al dat er grote financiële problemen dreigde, omdat het vervoer door het hoge bod van NS (178 miljoen euro) nooit rendabel zou worden.

Zelf wilde Veenman als grootaandelhouder (90 procent van de aandelen van HSA zijn in handen van NSA) geen extra geld in de garantiepot van de HSA stoppen. Een lobby bij toenmalig minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat en later ook minister Gerrit Zalm om de duurbetaalde concessie open te breken mislukte, zo vertelde de oud NS-topman.

"Het standpunt van de minister was, 'u heeft garantiekapitaal ter beschikking gesteld en binnen dat kapitaal moet u maar zien dat u het voor elkaar krijgt. Anders moet de minister van Verkeer en Waterstaat dat doen ten laste van haar eigen begroting."

Uiteindelijk werd pas in 2011 ingegrepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen