Fyra Enquete29 mei '15 14:02Aangepast op 29 mei '15 15:32

Oud-NS-directeur schaamt zich voor Fyra-fouten

Auteur: Thijs Baas

Oud-president-commissaris Wim Meijer van de NS heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het drama met de Fyra. Hij deed dat voor de enquêtecommissie die onderzoek doet naar het drama met de Fyra. Volgens Meijer is er veel misgegaan en daar schaamt hij zich ook voor.

Foto: ANP
Foto: ANP

Steeds duidelijker wordt waarom spooruitbater HSA jarenlang in financiële nood bleef verkeren. Volgens moederbedrijf NS was het de taak van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om in te grijpen, maar daar verbond het ministerie voorwaarden aan, zegt verslaggever Jeroen Stans. "Minister Eurlings wilde wel helpen, maar dan moest de NS het bedrijfsplan geven. Afgesproken was dat dat via een derde onafhankelijke partij zou gebeuren, maar ook die kreeg de stukken niet van de NS, tot frustratie van het ministerie."

 

Maar volgens Wim Meijer, voormalig voorzitter van de raad van commissarissen van de NS, werd de informatie gewoonweg niet op de juiste manier opgevraagd. "In de concessievoorwaarde staat duidelijk dat je dat samen doet. En ik denk dat we hier zuiver in moeten opereren, om daar ook geen misverstanden over te krijgen."

De voormalig voorzitter van de raad van commissarissen voelde naar eigen zeggen de druk om de Fyra in december 2012 het spoor op te sturen, omdat de trein al vijf jaar te laat was. Maar de trein werd een drama en de NS is volgens Meijer ernstig tekort geschoten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen