UMC Utrecht stelt Philips aansprakelijk om beademingsapparaten
Het UMC Utrecht heeft Philips aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de technische problemen met beademingsapparatuur die het bedrijf levert. Dat bevestigt het ziekenhuis op BNR.

Het UMC Utrecht heeft Philips aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de technische problemen met beademingsapparatuur die het bedrijf levert. Dat bevestigt het ziekenhuis op BNR.
RIVM-directeur en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) Jaap van Dissel vindt het te vroeg om te zeggen of extra maatregelen nodig zijn, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. In een interview met het AD zegt hij zaterdag wel rekening te houden met een serieuze opleving van het virus in het najaar en met nieuwe vaccinatierondes. Binnenkort praat Van Dissel het OMT bij.
Nederland loopt achter in de digitalisering van de zorg in vergelijking met andere landen. Corona leek voor een digitaliseringsslag te gaan zorgen, maar we zijn weer terug bij af. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Twente.
'In de eerste week van juni meldden zich alweer meer mensen ziek door corona. Tegelijkertijd zijn de omstandigheden elke keer anders. Zo gelden er op dit moment andere regels dan eerder dit jaar. Bovendien is het verzuim in de zomer- en vakantieperiode doorgaans lager. Deze omstandigheden kunnen een stijging van het verzuim mogelijk remmen.'
Mensen die in de buurt van Schiphol wonen en langjarig worden blootgesteld aan ultrafijnstof afkomstig van vliegverkeer, hebben een vergrote kans op hart- en vaatziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat uitstoot van deze microscopische kleine stofdeeltjes door vliegtuigen nadelige gevolgen heeft voor zwangere vrouwen en de ontwikkeling van ongeboren kinderen.
Het aantal coronabesmettingen stijgt weer: een corona-zomergolf lijkt zich te ontwikkelen. Deze week meldde het RIVM in heel Nederland 64 procent meer besmettingen dan een week eerder en ook in het rioolwater worden steeds meer virusdeeltjes aangetroffen. 'Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen alert blijft en zich bewust is van wat een corona-infectie kan betekenen voor zichzelf of voor zijn omgeving. Het is belangrijk om te realiseren dat - ook al heb je corona gehad en ben je gevaccineerd - je het virus kan krijgen', waarschuwt arts-microbioloog en viroloog Annemiek van der Eijk.
Mensen die met de omikronvariant van het coronavirus besmet zijn, lopen 20 tot 50 procent minder risico langdurige Covid te ontwikkelen dan mensen die de deltavariant hebben opgelopen. Onderzoekers van King's College in Londen trekken die conclusie in een studie die donderdag in het medische tijdschrift The Lancet is verschenen.
Een groeiende belangstelling voor het afslankmiddel Saxenda heeft de laatste maanden een levendige online handel doen opbloeien. De meeste websites die het middel aanbieden opereren echter buiten de grenzen van de wet, zo blijkt uit onderzoek van BNR.
Nederland en Belgie produceren steeds meer drugs, vooral voor andere continenten. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslavingen. Saillant detail: is dat de grip van Mexicaanse drugshandel toeneemt.
De stijging van het aantal positieve coronatests is waarschijnlijk het begin van een nieuwe coronagolf. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut weet alleen niet hoever het aantal besmettingen kan oplopen en wanneer de piek wordt bereikt. 'We weten ook niet wat het betekent voor de ziekenhuisopnames, dat is heel onzeker. Maar als het aantal besmettingen verder stijgt, zal ook het aantal opnames stijgen', zegt een woordvoerder.
Mensen kunnen zich over een tijdje misschien weer laten vaccineren tegen het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid 'houdt er rekening mee dat in de komende maanden nieuwe vaccinatierondes nodig zijn'.
Mensen die dicht bij staalfabriek Tata Steel wonen krijgen vaker medicijnen tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes dan mensen buiten de regio IJmond, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek.
Na de eerste lockdown heeft Nederland nooit de tijd genomen om zich voor de tweede te wapenen, zo zegt Diederik Gommers in de derde en laatste aflevering van het slotdrieluik van Vraag het Gommers. 'Iedereen was zo blij dat we van de eerste lockdown af waren, dat we volledig stilvielen.'
De ministerraad heeft het voorstel goedgekeurd van minister Kuipers van Volksgezondheid om een landelijke crisisorganisatie op te richten die de landelijke regie van infectieziektebestrijding tijdens een pandemie komt versterken. Het is de bedoeling dat de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI) samen met GGD'en en andere zorginstanties Nederland beter voorbereidt op een toekomstige pandemie.
Het apenpokkenvirus is inmiddels bij 26 mensen in Nederland vastgesteld. Daarmee is het aantal gevallen ten opzichte van vorige week woensdag verdubbeld, toen liet het RIVM weten dat het virus bij twaalf mensen was ontdekt. Het instituut maakte maandag het meest recente aantal bekend.
Dat de Nederlandse politiek lastige keuzes moest maken in de coronacrisis, mag geen geheim heten, maar als de keuzes té lastig werden, werd de verantwoordelijkheid neergelegd bij het Outbreak Management Team. IC-arts Diederik Gommers vindt dat de overheid dus ook misbruik heeft gemaakt van het OMT, zo vertelt hij in het tweede deel van het slotakkoord van de podcast Vraag het Gommers.
De Europese Unie heeft besloten tot de gezamenlijke aankoop van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken.
Philips schiet substantieel en structureel tekort in het afhandelen van een terugroepactie van apneu-apparaten, zo bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag na berichtgeving van Nieuwsuur. Patiënten, die het risico lopen stukjes schuimrubber in te ademen of in te slikken door de apparaten, moeten volgens de inspectie veel beter worden geïnformeerd over het vervangings- en reparatieplan.
Hij nam tijdens een debat over de bemoeienis van zijn ministerie bij de adviezen een suggestie van SP'er Maarten Hijink van deze strekking over. De Kamer wil verder dat de minister ook adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen.
De Nederlandse zorg loopt tegen financiële en vooral ook personele grenzen aan. Daarom vindt Zorginstituut Nederland dat er ingrijpende maatschappelijke keuzes gemaakt moeten worden, maar een debat daarover is er volgens het adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid nog nauwelijks. 'We moeten een afweging maken tussen toegankelijkheid, betaalbaarheid en personele inzet', zegt voorzitter Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland.