Gezondheid27 nov '15 11:55Aangepast op 27 nov '15 16:26

Thuiszorgorganisatie TSN vraagt uitstel van betaling aan

Auteur: Thijs Baas

Thuiszorgorganisatie TSN vraagt uitstel van betaling aan, maakte de organisatie vanmiddag bekend op een persconferentie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gaat om de tak van de organisatie die zich bezighoudt met huishoudelijke zorg. Bij TSN werken ongeveer 12.000 mensen. "Het is een uiterst sombere dag voor TSN Thuiszorg, maar ook een sombere dag voor de sector", zei directeur Zion Jongstra vanmiddag.

Verslaggever Renee van Heteren was bij de persconferentie en sprak Jongstra: "De surseance van betaling geldt alleen voor de thuishulpzorg. Dat komt omdat TSN voornamelijk mensen in vaste dienst heeft, en gemeenten onvoldoende bereid zijn de tarieven te betalen die daarbij horen."

Volgens de directeur lijdt TSN ongeveer 10 miljoen euro per jaar verlies en moet het bedrijf niet alleen geld toeleggen maar ook onder de kostprijs werken.

 

De medewerkers en 40.000 cliënten die nu mogelijk zonder thuishulp komen te zitten, maken zich ongelofelijk zorgen, zegt de directeur. Hij wil dat de politiek snel ingrijpt, en ervoor zorgt dat gemeenten weer tarieven gaat betalen die passen bij het hebben van mensen in loondienst.

Financiële problemen voorbode van problemen in de sector
De financiële problemen bij TSN zijn een voorbode van nog veel meer problemen bij bedrijven in de thuiszorg. Dat stelde Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) vrijdag in een reactie op het uitstel van betaling van TSN Thuiszorg.

"Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan? Dit is een ramp voor de thuiszorg, heel veel bedrijven staat het water aan de lippen'', zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

BTN zal een beroep doen op thuiszorgorganisaties om de zorg van gedupeerde cliënten over te nemen, "als het echt niet lukt met TSN''. De zegsman benadrukt dat de problemen structureel moeten worden opgelost.

Bijspringen
Of andere thuiszorgbedrijven bijspringen bij een eventueel bankroet van TSN hangt volgens ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, vooral af wat gemeentes hiervoor gaan betalen. "Werkgevers kunnen mensen niet onder kostprijs aan het werk houden. Dat lukt gewoon niet'', zegt een woordvoerster. ActiZ vindt dat er snel iets moet gebeuren aan de gemeentelijke eisen.

De zegsvrouw benadrukt dat het ontzettend verdrietig is voor alle mensen die hun baan en de hulp in de huishouding gaan verliezen. Ouderenbond ANBO stelt in een reactie dat gemeenten een zorgplicht hebben en nu teveel knijpen op de uurprijzen. De organisatie pleit voor een minimumtarief voor de thuiszorg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen