Gezondheid9 nov '15 17:50Aangepast op 9 nov '15 18:43

Drie redenen om geen plofkip te eten

Auteur: Didi Levison

Ondanks alle campagnes liggen de plofkip en kiloknallers nog altijd volop in de supermarkt. Het goedkope vlees was de afgelopen maanden zelfs 38 procent vaker in de aanbieding dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van Wakker Dier.

ANP
ANP

Tv-kok en eetverbeteraar René Pluijm probeert mensen ervan te overtuigen om voor kwalitatief beter en gezonder vlees te kiezen. Het ontbreekt de consument niet aan kennis: die weet donders goed dat plofkippen groeihormonen, antibiotica, vochtvasthoudende middelen en andere ongezonde stoffen krijgen toegediend.

Maar waarom kiest men dan toch nog voor de kiloknaller? Het zal de meeste mensen nou eenmaal worst wezen wat ze in hun mond stoppen...

De feiten op een rij
De tv-kok noemt drie harde feiten waarmee hij hoopt plofkip-eters alsnog op andere gedachten te brengen:

1. Het dier. “Je eet een dier dat geen leven heeft gehad, dat is volgespoten, nooit daglicht heeft gezien, zonder z’n moeder is opgegroeid en slecht gevoederd is.”

2. Gezondheid. “Je stopt ‘dood’ vlees in je mond, volgespoten met hormonen.

3. Onze planeet. “Grootschaligheid gaat ons niet verder helpen, we moeten minder vlees eten. ‘Mate’ is het sleutelwoord. We moeten minder vlees eten en van hoogwaardige kwaliteit.”

Het heeft ook geen zin om plofkip te eten, voegt hij er nog aan toe. “Je koopt 20 procent water. Een plofkipfilet in de pan gaat daarom eerst koken en daarna pas bakken."

Pluijms punt is duidelijk. Maar zal hij de Nederlandse bevolking kunnen overtuigen?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen