Gezondheid19 jan '16 09:29

'Help kwetsbare tieners met meest passende anticonceptie'

Auteur: Thijs Baas

Twee op de drie vrouwen die een abortus hebben ondergaan, gebruikte wel degelijk voorbehoedsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit. Vrouwen uit die kwetsbare groepen hebben meer begeleiding van de huisarts nodig, zegt Ineke van der Vlugt van Rutgers.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vooral met de conceptiepil bij meisjes en jonge vrouwen gaat het vaak mis, zegt Van der Vlugt op basis van een onderzoek onder 46 tienermeiden die voor hun twintigste zwanger raakten. "Die meiden blijken toch veel problemen te hebben met het dagelijks slikken van de anticonceptiepil; ze vergeten hem of schatten de risico's laag in en denken dat het zo'n vaart niet zal lopen."
 


 

De groep die de pil slikt voor andere doeleinden dan anticonceptie - bijvoorbeeld tegen acne of om de menstruatie te reguleren - gebruikt deze niet consequent zodra ze seksueel actief worden. "Het klopt dat vrouwen zelf regie moeten voeren over hun seksuele leven en als ze niet zwanger willen worden zelf voor anticonceptie moeten zorgen. Maar we zien hier dat er toch veel meiden zijn die een hele instabiele jeugd hebben gehad, een voorgeschiedenis met verwaarlozing, een laag zelfbeeld of sterke afhankelijke relaties met jongens."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen