Gezondheid15 jan '16 13:41

Medisch drama in Frankrijk

Auteur: BNR Webredactie

Een medisch experiment is in Frankrijk uitgelopen op een drama. Zes proefpersonen zijn onwel geraakt na het testen van een nieuw geneesmiddel, één van hen is klinisch dood verklaard.

ANP/AFP
ANP/AFP

Van de vijf anderen is de toestand zeer ernstig. Over de oorzaak is nog niets bekend, zei minister van Gezondheid Marisol Touraine. Ze ging vandaag meteen naar Rennes, de hoofdstad van Bretagne. Er is een speciaal telefoonnummer geopend voor betrokkenen. Het was de bedoeling dat in totaal 128 proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar het middel zouden krijgen. Touraine zei dat het middel geen cannabis bevat, zoals eerder wel was gemeld, en dat er niets in de handel is wat erop lijkt.

Fase 1
Veel is er verder nog niet over te zeggen, meent Piet Hein van der Graaf, wetenschappelijk directeur van het Leiden Academic Center for Drug Research. Het ging om een klinisch onderzoek dat zich in fase 1 bevond, wat erop neerkomt dat een middel voor het eerst wordt getest op gezonde mensen. "Het komt zeker niet vaak voor, daarom is het nu ook wereldnieuws. De laatste keer dat een vergelijkbare zaak in het nieuws kwam, was zo'n tien jaar geleden in Engeland, waar geloof ik ook zes gezonde vrijwilligers in het ziekenhuis belandden na een fase1-studie."

 

Het middel was afkomstig van een laboratorium in Portugal en is in Frankrijk getest en zou pijn en andere ongemakken bestrijden. De proef werd gedaan in een privékliniek bij Rennes. Touraine sprak van een "ongekend ernstig ongeval''. De mensen deden mee aan een medisch experiment in Rennes, in een laboratorium van het bedrijf Biotrial. Het lab zou testen hebben uitgevoerd met een pijnstiller op basis van cannabis. De experimenten zaten nog in de eerste fase, waarbij medicijnen worden getest op gezonde proefpersonen om de veiligheid te meten. 

Helemaal mis gegaan
Begin deze week werd duidelijk dat het helemaal mis is gegaan, toen bekend werd gemaakt dat een aantal mensen opgenomen was na de experimenten. Gisterenavond kwam naar buiten dat één van hen inmiddels klinisch dood is. De andere vijf zouden er zeer ernstig aan toe zijn.

De politie van Rennes is een onderzoek begonnen naar het laboratorium en het experiment. Daarnaast zal ook de waakhond voor volksgezondheid een onderzoek uitvoeren. Het is mogelijk dat nog meer slachtoffers zich melden, aangezien dit niet de eerste proefpersonen waren die in aanraking kwamen met dit middel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen