Gezondheid11 feb '16 07:11

D66: nieuw donorregistratiesysteem zorgt juist voor zelfbeschikking

Auteur: Sam de Voogt

De initiatiefwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra voor een nieuw donorregistratiesysteem stuit op weerstand omdat de wet het zelfbeschikkingsrecht uit handen zou nemen. Volgens Dijkstra is het omgekeerde waar.

"In het huidige systeem is juist geen sprake van zelfbeschikking. Het grote misverstand is dat als je niets laat horen, je geen donor bent. Terwijl in dat geval je nabestaanden beslissen", zegt Dijkstra tegen BNR.

 

Daarmee reageert ze op uitlatingen van VVD-Kamerlid Arno Rutte, die namens de regeringspartij zich vanochtend kritisch uitliet over het wetsvoorstel. Rutte: "Als je als mens ergens over gaat, is het wel je eigen lichaam. In de nieuwe situatie, die nergens ter wereld bestaat, zouden mensen die zich bewust registreren op een hoop worden gegooid met mensen die niet reageren. Dat zorgt alleen maar voor meer onduidelijkheid bij de nabestaanden."

 

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over een initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem. Als die wet zou worden aangenomen zouden mensen die na drie brieven over donorregistratie niet hebben gereageerd, automatisch geregistreerd worden als orgaandonoren. Die status zou iedereen op elk moment moeten kunnen aanpassen, niet alleen per brief maar ook digitaal.

'Grens van systeem is bereikt'
Een goed idee, zegt directeur Tom Oostrom van de Nierstichting. "Op dit moment is 24 procent van alle Nederlanders orgaandonor, terwijl een recente peiling van Maurice de Hond laat zien dat tweederde van alle Nederlanders instemt dat hun organen na hun dood worden gebruikt voor transplantatie." Dat verschil wordt veroorzaakt door onduidelijkheid, zegt Oostrom. "Bij 60 procent van de Nederlanders is op dit moment geen keuze bekend. Mensen zetten uit zichzelf de stap om zich te laten registreren niet, terwijl ze wel donor zouden willen zijn."

Meer dan 6.000 Nederlanders belden vorig jaar met het Donorregister om te vragen of ze nou donor zijn of niet. Aan die onduidelijkheid moet een einde komen, vindt Oostrom van de Nierstichting. In Nederland is op dit moment 40 procent van de bevolking geregistreerd, waarvan iets meer dan de helft toestemming heeft gegeven voor transplantatie. Daarmee zijn we wereldkampioen, zegt Oostrom. "Nergens anders in de wereld zijn zoveel mensen geregistreerd zonder een automatisch systeem. Maar de grens van dit systeem is bereikt." Volgens Oostrom overlijden elk jaar nog altijd 150 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie.

Vrije keuze
Het is maar de vraag of de wet wordt aangenomen. Dijkstra zegt steun te verwachten van de PvdA, SP en een aantal kleine fracties. Ook hoopt ze dat de partijleiding van het CDA de Kamerleden de kans geeft een vrije keus te maken. Dijkstra: "Ik weet dat zelfs binnen de VVD hier het laatste woord nog niet over is gezegd."

Vandaag zullen andere partijen de kans krijgen vragen te stellen over de initiatiefwet. In een tweede debat zal de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers van de VVD, reageren op het plan. Pas daarna wordt er gestemd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen