Gezondheid22 jan '16 13:27

'Zika-virus veroorzaakt zwaar gehandicapte kinderen'

Auteur: Jolijn Mes

Het zika-virus veroorzaakt milde griepverschijnselen, maar in Latijns-Amerika is men er doodsbang voor. Vrouwen wordt zelfs aangeraden om een zwangerschap uit te stellen. Waarom?

De veroorzaker van al het leed: de aedes- of tijgermug. Foto: ANP/AFP
De veroorzaker van al het leed: de aedes- of tijgermug. Foto: ANP/AFP

De ziekte wordt overgedragen door dezelfde mug die ook gele koorts en dengue overdraagt. Het zika-virus lijkt dus niet de meest ernstige bedreiging die dit insect met zich meedraagt.

Kleine schedel, kleine hersenen
Toch is er volgens de huisdokter van BNR, Eize Wielinga, wel degelijk reden tot zorgen: "Er is een relatie ontdekt tussen het hebben van de zika-koorts als zwangere vrouw, en microcefalie bij de baby: een onderontwikkelde schedel en hersenen. Met als gevolg een heel ernstig gehandicapt kind."

Normaal gesproken worden er per jaar ongeveer 150 kinderen met die aandoening geboren in Brazilië. Nu zijn er vanaf oktober al 3500 kinderen geregistreerd. Wielinga: "Er werd vroeger niet zo goed geregistreerd als nu, maar het is zeker zo dat er een relatie is."

Lastige diagnose
In Brazilië is abortus verboden als de foetus microcefalie heeft, maar zelfs zonder verbod zou het zika-virus veel slachtoffers maken, zegt Wielinga: "Het is buitengewoon moeilijk om vast te stellen of je een baby hebt met microcefalie. De echo kan het namelijk pas detecteren vanaf het tweede trimester en dan is het vaak te laat voor een abortus."

Ben je zwanger en ga je op vakantie? Ook in het Middellandse Zeegebied ben je niet veilig, zegt Wielinga: "De mug komt in Nederland niet voor, maar hij zal wel goed kunnen gedijen in de warmere landen in Europa. Je kunt daar nog wel op vakantie, maar houd het nieuws goed in de gaten."

Guillain-Barré
Ook als je niet zwanger bent, is er reden om waakzaam te zijn: "Er zijn ook opeens veel meer gevallen van Guillain-Barré, een aandoening die alleen volwassenen treft waarbij je bijna volledig verlamd raakt. Het gaat ook weer over, maar je kunt sterven als vitale delen verlamd raken."

Om de bevolking te wapenen tegen de ziekte, is er inmiddels als een dolle gestart aan een vaccin. Wielinga: "Maar dat duurt altijd enige jaren. Wat er moet gebeuren, is de waterinfrastructuur verbeteren. Mensen halen hun water uit tonnen en stilstaande poelen en daar kan die mug enorm goed gedijen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen