Zika-virus mogelijk wereldwijde epidemie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor een wereldwijde epidemie van het zika-virus. Inmiddels is het virus in 20 landen in de regio Zuid- en Midden Amerika actief.
Het virus wordt verspreid door muggen. Er lijkt een verband te bestaan tussen vrouwen die de infectie van het virus doormaken tijdens de zwangerschap en kinderen die worden geboren met microcefalie: schedelafwijkingen in combinatie met neurologische aandoeningen.
Al langer bekend
Volgens Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), komt het virus al langer voor: "We kennen het sinds 1947, uit Afrika. Later heeft het Azië bereikt en sinds 2015 zien we het virus ook in Zuid Amerika."
Dat we het virus al zo lang kennen, betekent niet dat er vaccinatie voor is ontwikkeld. Timen: "Het virus was tot nu toe eigenlijk heel mild. Je had er een paar dagen last van en genas dan weer zonder problemen. Maar in Zuid Amerika heeft de bevolking totaal geen afweer tegen het virus, omdat het nieuw is. Daardoor is het effect nu sterker."
Wereldwijd noodgeval
De WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verbreiding van het zika-virus geldt als een wereldwijd noodgeval, zoals bij ebola het geval was. WHO-directeur Margaret Chan verklaarde vandaag al dat de organisatie extreem alert is.
In Nederland hoeven we volgens Timen niet bang te zijn voor deze mogelijke epidemie: "Het virus is niet van mens tot mens overdraagbaar, er móét een mug bij aan te pas komen. En de muggen die dat kunnen, gedijen bij tropische omstandigheden. Dat die muggen zich in Nederland kunnen vestigen is echt onwaarschijnlijk."