Gezondheid18 jan '16 17:50

'Problemen lopen op door groeiende medicijntekorten'

Auteur: Thijs Baas

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 bleken dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen, meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de apothekers zijn de tekorten in vijf jaar tijd verviervoudigd. Als geneesmiddelen definitief van de markt verdwijnen, is dit volgens de brancheorganisatie in 70 procent van de gevallen om economische redenen. "Relatief goedkope en gangbare geneesmiddelen gaan van de Nederlandse markt omdat de prijzen voor geneesmiddelen in Nederland zo laag zijn.'' Vorig jaar waren er vooral problemen met de levering van antibiotica.

Alternatief
De problemen lopen op, constateert KNMP-directeur Leon Tinke. "Tot nu toe kan de apotheker meestal nog een oplossing vinden, maar de problemen lopen op. Dan moet je kijken of er een alternatief beschikbaar is, desnoods in het buitenland, of maak je ze zelf. In ruim 95 procent van de gevallen kan het opgelost met een alternatief, maar in enkele tientallen gevallen per jaar is dat alternatief er niet. 

Dat aantal valt op het ook misschien mee, maar áls Als het niet meevalt, gaat het ook goed fout, waarschuwt Tinke. "Wij vinden dat er extra aandacht van overheid en verzekeraars moet zijn en dat fabrikanten eerder aan de bel moeten trekken, zodat de beschikbaarheid ook echt geborgd is als een middel vergoed wordt. Verzekeraars moeten daarom vaker afspraken maken met de fabrikanten."

Betere communicatie
De belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, Nefarma, noemt het "heel vervelend'' als patiënten zonder geneesmiddelen komen te zitten. De oplossing moet volgens de belangenclub vooral gezocht worden in een betere communicatie met de patiënt. "Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan er gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof."

Op die manier voorkom je dat patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten, zegt Nefarma. Volgens de organisatie komt het niet heel vaak voor dat er tekorten ontstaan en zijn ze meestal ook snel opgelost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen