Gezondheid25 jan '16 07:34

Ruim miljoen Nederlanders tegenwoordig aan antidepressiva

Auteur: Thijs Baas

Het aantal Nederlanders dat antidepressiva slikt blijft maar stijgen. Vorig jaar was zelfs sprake van de grootste stijging in vier jaar tijd. Het aantal gebruikers steeg met bijna 3 procent tot meer dan 1,15 miljoen, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen die BNR heeft opgevraagd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vaak worden de medicijnen ook wel erg makkelijk verstrekt, zegt de Amsterdamse huisarts Bart Meijman. Daarbij gaat overigens regelmatig herhaalrecepten, zegt hij, die ooit zijn gestart door een specialist. Ooit werden antidepressiva gezien als een wondermiddel, maar die status is er inmiddels wel een beetje af. Daarom verbaast het Meijman enigszins dat het gebruik nog toeneemt. "Vijftien jaar geleden verweten psychiaters huisartsen nog dat ze te laks waren in het voorschrijven van antidepressiva en dat ze depressies niet goed zouden herkennen."

 

Praktijkondersteuner
Meijman zou de getallen overigens graag nog wat verder uitgesplitst zien, omdat ook andere kwaaltjes zoals zenuwpijnen - waar mensen echt pijn van hebben - vaak ook worden bestreden met middelen die onder de groep antidepressiva vallen. "Dus je zou graag willen zien voor welke indicatie het precies is voorgeschreven. Daarnaast moet de komst van steeds meer 'praktijkondersteuners GGZ' het volgens Meijman eenvoudiger maken om de juiste diagnoses te stellen bij depressie-verschijnselen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen