Depressies eerder opsporen met screening
Huisartsen gaan patiënten die een risico lopen op depressie, preventief screenen. Depressie kost ieder jaar bijna 3 miljard euro aan behandelingen en ziekteverzuim.
Volgens Jan Spijker, hoogleraar chronische depressie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, neemt het aantal mensen met een depressie niet per se toe: “Wat je wel ziet, is dat mensen meer bereid zijn ervoor uit te komen en gaan ze eerder op zoek naar hulp. De getallen zijn hoog, dus er is wel echt sprake van een volksziekte, maar er is geen epidemie van depressie gaande.”
Risicogroep
De screening zal er in de praktijk op neerkomen dat risicogroepen in de gaten worden gehouden en dat er pas echt gescreend wordt als iemand uit zo’n groep klachten heeft die lijken op depressiesymptomen.
Eerder deze week kwam naar buiten dat ruim 1 miljoen mensen in Nederland antidepressiva gebruiken. Toch is Spijker niet bang dat het screenen gaat leiden tot nog meer medicijngebruik: “Tegenwoordig wordt niet meer aan iedereen antidepressiva voorgeschreven. Minder intensieve vormen van hulp passen heel goed bij een beginfase van depressie.”