Gezondheid6 jan '16 14:47

Burgemeester: 'geen laksheid gemeente Westland in asbestzaak'

Auteur: Thijs Baas

De gemeente Westland heeft niet laks gehandeld bij het opruimen van asbest na een brand in Wateringen, zoals wel zou blijken uit een rapport van een asbest-juriste. Dat zegt burgemeester Sjaak van der Tak van die gemeente. "Ik heb nog geen enkele noodzaak voor een excuusbrief ontvangen."

Foto: ANP
Foto: ANP

De brand woedde op 15 januari vorig jaar in een verzamelcomplex van bedrijven. Het complex brandde helemaal af.In het rapport, dat De Telegraaf vanochtend publiceerde, staat dat bewoners nog steeds worden blootgesteld aan asbest. Op 14 april vorig jaar werd de wijk waarover het gaat nog asbestveilig verklaard.

De bewoners van de huizen die nog niet gesaneerd zijn zouden excuses eisen én vergoeding van de kosten van de te saneren woningen, maar Van der Tak ontkent dat. "De bewoners met wie wij huis-aan-huis in gesprek zijn gegaan hebben op dit moment nog niet om onze excuses gevraagd. Er is een comité van een aantal bewoners die het er niet mee eens zijn, maar dat zijn niet de bewoners met wie wij in gesprek zijn." 

 

Gemeente
Volgens het rapport ligt de verantwoordelijkheid voor de sanering van die woningen wel degelijk bij de gemeente, maar daar is Van der Tak het niet mee eens. "We hebben veel meer gedaan: we hebben zelfs tuinen, de publieke ruimte, straten en wegen gesaneerd, zodat het in die wijk leefbaar was. Maar onder de dakpannen, dat is een zaak van de bewoners zelf. Zo zijn de richtlijnen die het ministerie ons met betrekking tot de asbestverwijdering aangeeft en die volgen wij heel nauwgezet."

Van der Tak is dan ook van mening dat de gemeente precies heeft gedaan wat nodig was om de gezondheid van de bewoners te waarborgen. "Het rapport gaat uit van een beeld dat niet overeenkomt met de informatie waar wij over beschikken. Zij staven dat niet met feiten en onze gemeente staat er echt voor dat wij staan voor de gezondheid van de inwoners. Wij weten allemaal dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid."

Gerelateerde artikelen