Gezondheid9 feb '16 06:48

Mes dieper in antibioticagebruik

Auteur: BNR Webredactie

Vanmiddag komen alle Europese ministers van Volksgezondheid naar Amsterdam om afspraken te maken over het terugdringen van het antibioticagebruik. Nederland is een voorbeeldland, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap op BNR.

ANP
ANP

Nederland verstrekte in 2013 de minste antibiotica in heel Europa. Sinds 2011 is het aantal uitgeschreven kuurtjes door artsen met 10 procent gedaald, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Toch is er nog ruimte voor verbetering, zegt Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Zo zijn er binnen Nederland veel regionale verschillen.

 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil de komende vijf jaar het gebruik van onjuist voorgeschreven antibiotica met 50 procent terugdringen. Dijkstra: "Als we daarop kunnen focussen, hebben we nog heel wat winst te halen, maar we doen het eigenlijk al heel goed." Nederland is volgens Dijkstra een voorbeeldland binnen Europa.

Resistentie
Tegelijkertijd ziet hij steeds meer Nederlanders die in het buitenland een antibiotica-resistentie oplopen. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Een van de oorzaken daarvan is overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij. Eenvoudig te genezen ziektes kunnen daardoor weer levensbedreigend worden.

Eerder deze maand maakte Schippers bekend dat ze de komende zes jaar 16 miljoen euro extra uittrekt voor onderzoek naar antibioticaresistentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen