Gezondheid11 feb '16 18:16

Onzekerheid zikavirus blijft, nog geen aanpassingen reisadvies

Auteur: Thijs Baas

Het reisadvies voor landen waar het zikavirus heerst wordt nog niet aangepast, meldde het RIVM vanmiddag. Zwangere vrouwen die afreizen naar landen waar het virus heerst worden wel extra onderzocht, zegt gynaecoloog Anneke Kwee.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er zijn nog veel onduidelijkheden rond het zikavirus, dus het is belangrijk dat daar snel, doelgericht onderzoek naar wordt gedaan. Dat was vanmiddag de boodschap op een bijeenkomst bij het RIVM, waar de pers werd bijgepraat over het virus. Kwee: "Voor vrouwen die korter dan een maand geleden in het gebied verbleven kan urine- en bloedonderzoek worden ingezet, waarin het virus eventueel aantoonbaar is." 

 

In Suriname lijkt het zikavirus ondertussen over zijn hoogtepunt heen te zijn, zegt viroloog Eric van Gorp van het Erasmus MC, die met een onderzoeksteam in Suriname het virus bestudeert. "Je ziet de laatste weken dat er geen toename is van het aantal gevallen en dat kan erop duiden dat hier in Suriname de top bereikt is. Maar dat zal de komende weken moeten blijken. In Suriname zijn nog geen afwijkingen aangetroffen, maar mensen die in oktober - toen het virus aan land kwam - zwanger zijn geworden, zie je dat pas over een paar maanden."

Mild virus
Zika is in feite een mild virus - de meeste mensen worden niet ziek. Er is een mogelijke relatie tussen het zikavirus en twee aandoeningen: het syndroom van Guillen-Barré - waarbij je onder andere last kunt krijgen van tintelingen en verlammingsverschijnselen - én , waar we allemaal de plaatjes van hebben gezien, microcefalie, dat ervoor zorgt dat baby's een te kleine hoofdomtrek hebben bij hun geboorte.

 

of de vermeende toename van microcefalie verband houdt met het zikavirus is volgens Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, nog niet bewezen. "Inmiddels maken reacties uit Brazilië duidelijk dat er heel nauwkeurig moet worden gekeken of er echt een toename geweest is en of die dan ook door het zikavirus kwam. En ook van de relatie met het Guillen-Barré-syndroom moet de komende maanden nog duidelijk worden of dat inderdaad verhoogd is in de gebieden waar het zikavirus heerst."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen