Gezondheid14 jan '16 09:41

Heren, ga eens doneren!

Auteur: Jolijn Mes

Niet alleen geldbanken hebben het zwaar, ook de spermabanken zitten in een crisis. Er is een flink tekort aan donorzaad, waardoor de wachtlijst voor inseminatie is opgelopen tot twee jaar.

ANP
ANP

Aangezien twee jaar veel te lang is voor vrouwen die de biologische klok horen tikken, heeft het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem een oproep gedaan aan mannen tussen de 18 en 45 jaar om zich aan te melden als spermadonor.

Niet meer anoniem
Volgens gynaecoloog Annemiek Nap is dit tekort een gevolg van de nieuwe regels omtrent donorschap. Nap: “Mannen zijn niet meer volledig anoniem. Hij is wel onbekend voor de vrouw, maar als het kind 16 is, kan hij of zij opzoeken wie de biologische vader is.”

Als je besluit spermadonor te worden, moet je er volgens Nap op voorbereid zijn dat er een keer contact met je wordt opgenomen: “In sommige landen blijkt dat minder dan tien procent van de kinderen hun biologische vader gaat zoeken. Als je naar tv-programma’s kijkt lijkt het net of álle kinderen op zoek zijn. De realiteit zal er ergens tussenin liggen.” 

Toch zouden de mannen volgens Nap niet weg moeten blijven: “Zo’n man kan stellen die geen kind kunnen krijgen of alleenstaande vrouwen zo ontzettend gelukkig maken. Het is elke keer weer bijzonder om te zien als een vrouw hier zwanger de deur uitgaat.”
Klik hier voor meer informatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen