Gezondheid10 feb '16 15:15

'Antidepressiva kan gevaarlijk zijn voor jongeren'

Auteur: Jolijn Mes

Het aantal jongeren dat antidepressiva slikt is sinds 2007 met 40 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen. Terwijl die medicijnen niet altijd de juiste uitwerking hebben op jongeren.

ANP
ANP

Volgens Bram Bakker, psychiater en schrijver van het boek 'Geluk uit een potje', betekent het niet dat ook steeds meer jongeren depressief zijn: "Er zijn wel steeds meer jongeren met psychische klachten, maar antidepressiva kunnen ook bijvoorbeeld angststoornissen of dwanggedachten behandelen."

Suïcidaal gedrag
Toch is het volgens Bakker niet altijd slim om jongeren met psychische klachten antidepressiva voor te schrijven: "We weten nog niet zo heel lang dat het soms averechts werkt. Er blijkt bijvoorbeeld een significant verhoogd risico te zijn op suïcidaal gedrag bij jongeren als ze dat soort medicijnen gebruiken."

Zo’n 90 procent van de antidepressiva wordt nu voorgeschreven door huisartsen. Bakker: "Die doen dat met de beste bedoelingen, maar het gaat vaak over zeer complexe zaken. Dat moet je niet door een huisarts laten doen."

Te weinig personeel en budget
Het is lastig om dat beleid om te gooien, zegt Bakker: "We hebben wachtlijsten en een jeugdzorg die steeds anders georganiseerd wordt. Veel blijft dus steken bij de huisartsen, waardoor die het op een gegeven moment zelf maar gaat uitschrijven. Er zal dus geïnvesteerd moeten worden."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen