Gezondheid15 jan '16 17:00

‘Zorgen om asbest zwaar overdreven’

Auteur: Jolijn Mes

Zodra ergens asbest vrijkomt, worden de witte pakken en pincetjes uit de kast getrokken. Maar is dit wel altijd nodig?

Twee mannen ruimen asbest op in Roermond nadat dit vrijkwam bij een grote brand in een loods in 2014. Foto: ANP
Twee mannen ruimen asbest op in Roermond nadat dit vrijkwam bij een grote brand in een loods in 2014. Foto: ANP

Volgens Menno van Duin, lector aan het Instituut Fysieke Veiligheid, wordt het gevaar van eenmalige blootstelling aan asbest zwaar overdreven: "Als je in de Eternit-fabriek hebt gewerkt, dan ben je jarenlang blootgesteld aan asbest. Dat is natuurlijk zwaar kankerverwekkend. Maar dat is iets totaal anders dan een éénmalige blootstelling."

Wateringen
Als voorbeeld noemt hij de zaak waarbij in Wateringen asbest vrijkwam na een fabrieksbrand in 2015: "Daar zijn allerlei daken weggehaald en bomen verwijderd. Er is daar al 3,5 miljoen euro uitgegeven aan opruimwerkzaamheden. Dat is misschien wel 2 miljoen te veel."

Volgens Van Duin komt dit doordat asbestdeskundigen van de GGD en brandweer te weinig in beeld komen bij zo’n situatie: "De mensen die in de 'asbestbranche' zitten hebben al allerlei maatregelen genomen voordat een adviseur iets kan zeggen. En vervolgens zijn dan vaak dezelfde bedrijven betrokken bij het opruimen."

Twee veranderingen
Van Duin pleit dan ook voor twee veranderingen: "Ten eerste moet een onafhankelijke partij een grotere rol krijgen bij het beoordelen van het risico. Ten tweede moeten we beter kijken welke acties zinvol zijn en zou het goed zijn om een nationaal asbestpotje te maken, waar de kosten uit worden betaald. Kleine gemeenten worden nu onnodig op extreem hoge kosten gejaagd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen