Gezondheid11 nov '15 09:49

‘Diabetes neemt Amerikaanse proporties aan’

Auteur: Marjan van den Berg

Een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat ouderdomsdiabetes (type 2). Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

ANP
ANP

Daarnaast belandt de helft van alle Nederlanders in een voorstadium van de ziekte. Het onderzoek, gebaseerd op een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Een schrikbarende uitkomst, vindt Symen Ligthart, epidemioloog in het Erasmus MC.

 

De risicofactoren zijn niet verrassend: ongezonde voeding, weinig beweging en overgewicht. Ligthart: “We zagen dat mensen met zwaar overgewicht een kans van 1 op 2 hebben om suikerziekte te krijgen, waarbij mensen met een normaal gewicht eerder rond de 1 op 5 zitten.”

Wakker schudden
Op het gebied van preventie hoopt Ligthart dat we de moed niet opgeven. “Het is zo dat het gewoon heel erg lastig is om bijvoorbeeld normaal gewicht te behouden en goede, gezonde voeding te eten, maar ik hoop dat deze cijfers Nederland weer wakker schudden.”

Hier ligt niet alleen een taak voor de medische wereld, vindt Ligthart. “Ik denk dat het zo is dat we er met z’n allen iets aan moeten proberen te doen. Niet alleen medici, maar het gaat ook om elke individuele Nederlander.”

Gevraagd of er bepaald beleid nodig is, bijvoorbeeld een suikertaks of ander ontmoedigingsbeleid, zegt Ligthart: “Het is zo dat wij deze cijfers zorgwekkend vinden, maar over dit soort beslissingen gaat de politiek. Daar kan ik niet over beslissen.”

Onderzoek
Voor het onderzoek werden 14 jaar lang 10.000 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord gevolgd. Volgens Ligthart is het uniek om over zo’n lange periode zo veel gegevens te verzamelen en verwerken. De gekozen wijk is representatief voor Nederland volgens de onderzoekers. “In z’n algemeen kunnen we stellen dat die wijk de gemiddelde Nederlander representeert.”

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Type 2, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, openbaart zich meestal pas later in het leven. De ziekte en het voorstadium ervan geven een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blindheid, nierziekten en dementie.

Gerelateerde artikelen