Gezondheid16 okt '15 08:32

Ook zware griepepidemie zet niet massaal aan tot vaccinatie

Auteur: Thijs Baas

Voor het zesde jaar op rij hebben huisartsen minder vaccins tegen griep besteld. Dat laat het RIVM aan BNR weten. En dat terwijl we de afgelopen winter de dodelijkste en langste griepepidemie van de afgelopen veertig jaar hebben gehad, zegt Joost Timmermans van het RIVM.

Foto: ANP
Foto: ANP

Huisartsen hebben voor aankomende winter ook weer minder vaccins besteld, zegt Timmermans. "Waarom mensen zich minder laten vaccinieren? Je ziet met name een afname in de groep van 60 tot 65 jaar. Die zijn daar twijfelachtig in en die komen minder. Maar door de jaren heen zie je die groep weer groter worden: de 61-, 62- en 63-jarigen gaat weer vaker de griepprik halen. We willen altijd benadrukken dat het een vrijwillige keuze is en het is aan de mensen zelf om hem te halen." Wat, zo blijkt dus, lang niet altijd gebeurt.
 


 

Zonde, meent Ted van Essen van het Nederlands Huisartsen Genootschap zonde. De griepprik beschermt immers tegen complicaties van de griep én tegen sterkte. Dat ook wel erg veel mensen tot een risicogroep behoren vindt Van Essen geen geldige tegenwerping. "Het is moeilijk om bij preventie precies aan te geven wie risico lopen: een op de tien mensen krijgt griep en negen van de tien zijn dus voor niks gevaccineerd. Het is nou eenmaal lastig bij preventie om te bepalen voor wie je het doet."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen