Gezondheid22 feb '16 20:46

Tientallen patiënten lopen jaarlijks weg uit ziekenhuis

Auteur: Didi Levison

Op blote voeten met het infuus nog in de arm. Zo liep een vrouw vorig jaar weg uit een ziekenhuis in Alkmaar. En ze is niet de enige; jaarlijks lopen tientallen mensen weg voordat ze zijn ontslagen. Kosten: 10.000 euro per weggelopen patiënt.

Gemiddeld neemt één op de tweeduizend patiënten voortijdig de benen uit het ziekenhuis. De redenen daarvoor zijn divers. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die extreem bang zijn voor een operatie (Tomofobie) of om mensen die psychisch in de war zijn. Ook komt het voor dat patiënten weglopen omdat ze thuis nodig denken te zijn.

Uit het UMC Utrecht liepen vorig jaar 22 mensen weg, het VUMC in Amsterdam telde er 19 en het Amsterdamse AMC had drie weglopers.

Ziekenhuizen gaan niet altijd op zoek naar een weggelopen patiënt.  Artsen mogen patiënten die voortijdig willen vertrekken niet tegenhouden. 'Tegenhouden is in strijd met de grondwet', staat in een richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid. Bij psychiatrisch patiënten mag tegenhouden soms wel. 

 

10.000 euro per weggelopen patiënt
Het weglopen van patiënten kan ziekenhuizen fors op kosten jagen. “Voor een man die onlangs wegliep was de operatiekamer drie uur gereserveerd. Op zo´n korte termijn was het niet meer mogelijk deze tijd met andere operaties op te vullen. Dan hebben we het al snel over een schadepost van zo´n 10.000 euro”, zegt medisch psycholoog Aart Huisman van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. De kosten van het weglopen kunnen worden verhaald op de patiënt. “Bij het weglopen voor een operatie mogen ziekenhuizen een zogeheten no-show tarief bij de patiënt in rekening brengen”, vertelt Rik van Druten van Zorgverzekeraars Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen