Gezondheid26 okt '15 13:20Aangepast op 26 okt '15 14:12

RIVM verrast door onderzoek naar zoutgehalte

Auteur: Bas van Setten

Het onderzoek van het RIVM en de Universiteit Wageningen waaruit blijkt dat het halveren van het zoutgehalte in voedsel zoveel impact heeft op de gezondheid, komt als een verrassing.

ANP
ANP

Vanochtend werd bekend dat de komende twintig jaar 30.000 hartaanvallen en 53.000 beroertes voorkomen kunnen worden als het zoutgehalte in voedsel halveert. Het is de eerste keer dat is uitgerekend wat de effecten zijn op onze gezondheid wanneer we minder zout binnenkrijgen.

Verrast
De uitkomst van het onderzoek heeft Matthijs van den Berg, hoofd Preventie en Voeding van het RIVM, verrast. "Met name dat de aantallen deze grootte hebben, en dat de 'public health impact' van het verminderen van zout zo groot is."

Het onderzoek is gebaseerd op modelberekeningen. Van den Berg: "We hebben een schatting gemaakt van wat er zou gebeuren als de zoutconsumptie van gemiddeld negen naar gemiddeld zes gram zou gaan. We hebben doorberekend wat dat met onze bloeddruk zou doen, en wat dat vervolgens op termijn zou doen met het aantal hartinfarcten en beroertes."

 

Moeten de voedselproducenten ons waarschuwen als er een hoog zoutgehalte in zit? Laat het ons weten in de BNR Topic: 'Er moet een waarschuwing komen op producten die veel zout bevatten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen