De silent killer die 'cornflakes' heet
Cornflakes, het lijkt zo’n onschuldig ontbijt. Maar uit Brits onderzoek blijkt dat in sommige cornflakes zó veel zout zit dat het zich kan meten met chips en andere zoute snacks.
Voedingsdeskundige Monique van der Vloed verrast dit niet: "Er zijn zo veel producten waar heel veel zout in zit, dat het mij eigenlijk niet meer verbaast."
Volgens Van der Vloed is de absolute maximale dagelijkse hoeveelheid zout die we moeten innemen 6 gram. In sommige cornflakes zit per 100 gram wel 1 gram zout: "En dan moet je dag nog beginnen. Daarnaast eten veel mensen het ook zo uit het pak als een snack. Dan zit je toch wel heel snel aan je max."
Structureel te veel zout binnenkrijgen, kan leiden tot hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten. Voor een stevig en voedzaam ontbijt raadt Van der Vloed dan ook andere, minder zoute ontbijtvormen aan: "Gewoon net als vroeger: havermout of pap. Heerlijk met wat vers fruit er doorheen."