Gezondheid3 mrt '16 15:23

Harde schijf met patiëntgegevens Antoni van Leeuwenhoek gestolen

Auteur: Jolijn Mes

In december is een onbeveiligde externe harde schijf gestolen uit de achterbak van de auto van een onderzoeker. Hierop stonden de gegevens van 781 patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

ANP
ANP

De diefstal is pas recent aan het ziekenhuis gemeld. Zo’n 200 patiënten van wie de gegevens op de schijf stonden, zijn nog in leven. Zij zijn vandaag persoonlijk geïnformeerd. Het is volgens een woordvoerder niet waarschijnlijk dat de diefstal gericht was op de onderzoeksgegevens.

Ernstig nalatig
Het onbeveiligd opslaan van patiëntgegevens én het meenemen ervan is tegen het beleid van het ziekenhuis, maar is desondanks toch gebeurd. Volgens Emile Voest, medisch directeur van het ziekenhuis, is de onderzoeker in kwestie ernstig nalatig geweest: "Hij realiseerde zich pas in februari dat er data op de schijf gekopieerd was die patiëntengegevens bevatte. Maar hij had moeten weten hij die gegevens niet meer naar buiten mocht nemen."

Volgens Voest heeft er een zeer indringend gesprek plaatsgevonden met de verantwoordelijke onderzoeker: "Hij is enorm geschrokken, maar het belang van de patiënten is overstijgend. Daarom is besloten om zijn contract niet te verlengen en een aantekening te plaatsen. Hij mag alleen zijn onderzoek nog afronden."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen