Gezondheid9 mrt '16 07:55

'Merkloze sigaretten hebben markt overgenomen'

Auteur: Thijs Baas

De Europese aanpak om de smokkel van illegale sigaretten tegen te gaan werkt niet. Er worden juist steeds meer illegale, merkloze sigaretten verkocht. Dat blijkt uit een rondgang van BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wél is het enigszins gelukt om samen met de tabaksindustrie de smokkel van merksigaretten terug te dringen. Het Europees Parlement vergadert vandaag over een mogelijke verlenging van de samenwerking met één van die tabaksgiganten, Philip Morris. De samenwerking met de tabaksindustrie kwam voort uit een schikking uit 2004. Voor zover dat gemeten wordt is de smokkel van merksigaretten afgenomen, maar wel met de kanttekening dat alleen maar de grote partijen worden gemeten. 

 

Tegenhouden
In de praktijk hoeven de grote sigarettenmerken zelden boetes te betalen omdat de partijen zo klein zijn dat ze onder de radar blijven, zegt Dennis de Jong, Europarlementariër voor de SP. "De grens ligt bij 50.000 sigaretten, dus een partij van 50.000 sigaretten wordt geregistreerd en daarvan wordt tegen de tabaksfabrikanten gezegd dat ze ze hadden kunnen tegenhouden als de Europese Unie worden binnengesmokkeld. Maar dat gebeurt in de praktijk niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen