Gezondheid16 mrt '16 12:05

Vakbond wil snel einde aan onrust in teflonfabriek

Auteur: Jolijn Mes

De FNV wil dat teflonfabriek Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht werknemers gaat aanbieden zich medisch te kunnen laten onderzoeken op kosten van het bedrijf. Dit naar aanleiding van onzekerheid die is ontstaan na verhalen in de media over de giftige stof C8 die gebruikt wordt bij de productie van Teflon.

ANP
ANP

Volgens vakbondsbestuurder Piet Janssen is het nodig dat het bedrijf dit aanbiedt, om de onrust weg te nemen: "Het is niet zo dat iedereen op de banken staat, maar er is intern wel sprake van enige ongerustheid. En dan moet je als bedrijfsleiding je verantwoordelijkheid nemen en dit aanbieden. Zeker als je zegt dat je veiligheid als hoogste prioriteit hebt."
 
C8
Het is niet duidelijk wat er nu wel en niet klopt van de verhalen over C8, waardoor het extra belangrijk is om duidelijkheid te scheppen, zegt Janssen: "Het zijn allemaal nog maar vermoedens, maar als je daar elke dag werkt, is het natuurlijk een normale reactie om enige twijfel te krijgen."

De arbeidsinspectie SZW heeft daarom ook aangekondigd een onderzoek te willen doen. Een goede zaak, vindt Janssen: "We zijn nu in afwachting van de uitkomsten van dat onderzoek. We hebben ook aangegeven dat rapporten en onderzoeken voortaan bekend moeten worden gemaakt. Die onbekendheid zorgt juist voor onduidelijkheid en onnodige onrust."

Vast aan Amerika
Waarom Chemours tot nu toe geen medische onderzoeken heeft aangeboden aan zijn werknemers, weet Janssen ook niet: "Het zal wel te maken hebben met rechtszaken die op dit moment tegen Chemours in Amerika spelen. Lokale managers hier zullen wel van goede wil zijn, maar die zitten met tien touwen vast aan Amerika."

Gerelateerde artikelen