Gezondheid17 nov '15 18:38

Afrika Ebola-vrij, tijd voor wederopbouw

Auteur: Thijs Baas

Nu de laatste Ebolapatiënt genezen is, moet de wederopbouw in West-Afrika zo snel mogelijk op gang komen. Nederland zal daarom eind deze maand een investeringsconferentie organiseren in Den Haag.

Foto: ANP
Foto: ANP

Met de genezing van een baby uit het Afrikaanse Guinee lijkt het virus wereldwijd uitgeroeid. Maar het is nog te vroeg om achterover te leunen, zegt Hans Docter, speciaal gezant Ebola en Ambassadeur in Ghana: voordat een land officieel Ebolavrij wordt verklaard, moet je immers 42 dagen wachten. "En die teller begint nu pas te lopen, maar het is een mijlpaal. Er is een enorme internationale inspanning geleverd. De combinatie van middelen die westerse landen hebben ingezet, heeft tot een succes geleid."
 


 

Op gang
De hulp kwam laat op gang, erkent Docter, maar tóen het zo ver was, ging het razendsnel: op het moment dat hulporganisaties erkenden dat ze het niet alleen konden, kwam ook de hulp uit Nederland uitbundig op gang. "De marine is hulpgoederen gaan leveren en er zijn Nederlandse laboranten uit de gezondheidszorg gehaald om in die landen te werken. We zitten nu al een aantal maanden met heel weinig patiënten, maar als het laatste baby'tje genezen is, is dat toch heel mooi nieuws."

Volgens de officiële statistieken zijn meer dan elfduizend mensen overleden aan Ebola.

Gerelateerde artikelen