Gezondheid29 mrt '16 00:09

Hoopvolle signalen in strijd tegen lymfeklierkanker bieden nog weinig houvast

Auteur: Thijs Baas

De komende weken start in Amsterdam een onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen lymfeklierkanker. Elk jaar krijgen zo'n vierduizend mensen de ziekte en 40 procent overleeft die uiteindelijk niet. Een experiment met een klein aantal patiënten liet goede resultaten zien.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar, waarschuwen de onderzoekers, dat is geen garantie dat het voor iedereen goed uitpakt. Via een ingewikkelde procedure moeten de komende tijd de hoopgevende eerste signalen worden omgezet in veelbelovende resultaten. De methode is overigens al wel succesvol getest op dieren, maar dat is nog niet zaligmakend. Helaas zijn er maar enkele laboratoria waar gesleuteld kan worden aan stamcellen, zegt Marie José Kersten, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het Amsterdamse AMC.

 

Vooralsnog faalt bij mensen de eigen afweer tegen afwijkende tumorcellen. En om die afweer aan de praat te krijgen, worden uit het bloed van de patiënt gefilterde witte bloedcellen opgestuurd naar een laboratorium in de Verenigde Staten, waar die cellen 'een beetje' worden veranderd. "Je verandert dus eigenlijk wel het DNA van die afweercellen, zodanig dat ze nu die lymfeklierkankercellen kunnen herkennen, doordat op die cellen een soort eiwit zit waar ze aan kunnen binden om ze vervolgens op te ruimen." 

Over ongeveer een jaar moeten de eerste resultaten zichtbaar worden. Een belangrijk aspect zijn overigens ook de bijwerkingen, want die kunnen flink roet in het eten gooien, zegt Kersten. "Die afweerreactie kan ook enigszins uit de hand lopen, dus in die zin zijn het wel patiënten die we echt goed in de gaten gaan houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen