Gezondheid18 mrt '16 11:36

Kinderen zitten te lang in de wachtkamer

Auteur: Jolijn Mes

Kinderen moeten steeds langer wachten op jeugdzorg, concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in zijn derde onderzoeksrapport. Ruim de helft van de kinderen komt op een wachtlijst te staan.

ANP
ANP

Dullaert zegt dat de wachtlijsten alleen maar langer worden door de decentralisatie van de zorg: "Er is sprake van onderling wantrouwen tussen verschillende zorgpartners, geldgebrek en onvermogen het goed te regelen."
 
In het voorjaar verdwijnt ook de overgangsregeling waarmee een behandeling een jaar kan worden doorgezet. Vanaf dan moet ieder kind opnieuw geïndiceerd worden. Dullaert: "Dan moet je wachten op je zorg, dus die wachtlijsten worden nog groter. Zeker."

Grote gevolgen
Die lange wachtlijsten hebben grote gevolgen, zegt Dullaert: "In 20 procent van de gevallen leidt het langer wachten juist tot zwaardere zorg. Dat is onwenselijk voor het kind, maar ook voor het kostenplaatje."

Er zijn ook gemeenten die het wél goed weten te organiseren, maar: "Grosso modo kun je zeggen dat de doelstelling van snelle, samenhangende hulp op maat, nog lang niet bereikt is."

Gerelateerde artikelen