Gezondheid17 mrt '16 11:11

UMCG-topman: hef marktwerking op voor deel van de zorg

Auteur: Sam de Voogt

De marktwerking staat goede zorg in de weg, omdat aanbieders geen afspraken kunnen maken. Voor bepaalde delen van de zorg zou de marktwerking daarom moeten worden opgeheven, stelt UMCG-topman Jos Aartsen op BNR.

BNR
BNR

Volgens Aartsen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen en voorzitter van de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra (NFU), zit er in bepaalde zorg geen enkele concurrentie. Maar onderling afspreken welk ziekenhuis welke zorg aanbiedt is onmogelijk. Aartsen: "Dan heb je gelijk de mededingingswaakhond ACM op je nek, want dan zit je in de concurrentiesfeer."

Zo heeft het UMCG onlangs het Ommelander Ziekenhuis in Groningen overgenomen, maar mag het geen afspraken maken met het nieuwe zusterziekenhuis over de opvang van patienten. "Terwijl we, als we meer regie voeren op bijvoorbeeld oncologie, acute zorg en COPD, veel betere zorg kunnen aanbieden."

Academische ziekenhuizen
De marktwerking staat zo kwalitatief goede zorg in de weg, stelt Aartsen. "Wat je wilt is kwalitatief goede zorg op de goede plek wordt aangeboden. Complexe operaties kunnen worden uitgevoerd in UMC's, de herstelperiode zou dan in andere ziekenhuizen kunnen." Volgens Aartsen zou met name zorg die in academische ziekenhuizen wordt aangeboden hiervoor in aanmerking komen. "En dan is de patiënt uiteindelijk de winnaar."

Maar voorlopig ziet de voorzitter van het UMCG dat niet gebeuren. "Zeker in het huidige systeem zou dat er moeizaam gaan." Ook voor de ACM is het een lastige situatie, zegt Aartsen. "Ze hebben een ontzettend moeilijke opdracht. Enerzijds moeten ze letten op concurrentie, aan de andere kant moeten ze ervoor zorgen dat goede zorg niet belemmerd wordt."

Beluister het pleidooi van Jos Aartsen bij Roelof Hemmen:

 

Gerelateerde artikelen