Gezondheid14 apr '16 06:47Aangepast op 14 apr '16 10:00

Amerikaanse gezondheidsdienst: zikavirus veroorzaakt geboorteafwijkingen

Auteur: Sam de Voogt

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC bestaat er geen twijfel meer over of het zikavirus geboorteafwijkingen veroorzaakt. Het virus veroorzaakt volgens de Amerikanen onder meer microcefalie.

Die neurologische aandoening zorgt ervoor dat de hersenen van foetussen zich niet volledig ontwikkelen. De directeur van de CDC, Tom Frieden, noemt het onderzoek waarop de conclusies zijn gebaseerd tegenover de BBC een "keerpunt in de uitbarsting van het zikavirus". Hij waarschuwt dat het vinden van een vaccin nog jaren kan duren. Eerder noemde de WHO het virus "gevaarlijker dan gedacht".

De CDC baseert hun conclusie op een groot onderzoek dat is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, een toonaangevend vakblad. Het onderzoek beschrijft volgens viroloog Ab Osterhaus "allerlei wegen die bewandeld zijn om te kijken of er bewijs is. Je kunt natuurlijk niet een mens, en zeker niet een zwangere vrouw, infecteren en kijken of de ziekte ontstaat. Maar het bewijs heeft er nu toe geleid dat men unaniem besloten heeft aan te nemen dat het verband er is."

 

Tot nu toe kon slechts worden aangenomen dat er een verband was tussen het zikavirus en pasgeboren kinderen met te kleine schedels. Sinds vorig jaar kampen landen in met name Zuid-Amerika met een groot aantal mensen dat besmet is geraakt door het virus. De ziekte wordt verspreid door muggen, maar kan ook worden overgedragen via seks met besmette mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen