Gezondheid18 aug '15 13:42Aangepast op 18 aug '15 14:36

'Nieuwe aidstest moet virus in beginfase opsporen'

Auteur: Sangar Paykhar

De GGD en Soa Aids Nederland gaan vanaf vandaag in Amsterdam een nieuwe aidstest in gebruik nemen. Met de nieuwe test kan het hiv-virus al een week na de besmetting worden gedetecteerd.

Illustratie: HIV-geïnfecteerde cel. Bron: NIAID Flickr
Illustratie: HIV-geïnfecteerde cel. Bron: NIAID Flickr

De nieuwe aidstest zoekt naar specifieke deeltjes van het virus die als eerste in het bloed aanwezig zijn. "Het toont het virus zelf aan, terwijl in het verleden enkel getest werd op antistoffen", vertelt Wim Zuilhof, programmaleider Mannen die Seks hebben met Mannen (MSM) van Soa Aids Nederland.

Enorme slag
Met de nieuwe test is het mogelijk om hiv binnen een paar weken na de infectie te vinden. Volgens Zuilhof is dat goed voor de persoon zelf, want je kunt direct over gaan tot de behandeling. "Ik denk dat wij hiermee echt een enorme slag slaan."

Acute infectie
Het aidsvirus wordt in 'de acute hiv-infectie-fase het makkelijkst doorgegeven. De GGD en Soa Aids Nederland gaan daarom campagne voeren om de nieuwe test onder de aandacht te brengen bij een groep Amsterdammers bij wie het virus het meest aanwezig is.

Behandeling
Volgens Zuilhof is het nu mogelijk om in een vroege fase over te gaan tot de behandeling. "Een snelle detectie biedt een beter gezondheidsperspectief, omdat het virus in het lichaam kan worden onderdrukt. Daardoor wordt het virus ook minder overdraagbaar gemaakt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen