Gezondheid10 sep '15 14:31Aangepast op 10 sep '15 15:21

Nieuw elektronisch patiëntendossier in de maak

Auteur: Judith Laanen

Het Elektronische Patiëntendossier wordt veiliger dankzij een nieuw systeem. Binnenkort kun je in overleg met je huisarts bepalen welke zorgverlener wat te zien krijgt.

Een groep huisartsen in Amsterdam gaat dit najaar een pilot van een nieuw, alternatief elektronisch patiëntendossier starten. Volgens onderzoeker Guido van 't Noordende, een van de technici achter het project, is het alternatieve systeem veiliger.

Van 't Noordende: "De arts kan via een zogeheten 'Whitebox', een nieuw kastje waarin patiënteninformatie opgeslagen wordt, zelf autorisatie verlenen aan andere zorgverleners."

Het huidige systeem, het Landelijk Schakelpunt, bepaalt het beleid wie toegang krijgt tot welke gegevens ndat de patiënt daar zelf toestemming voor gegeven heeft. Niet de huisarts, maar een centrale partij heeft nu toegang tot de medische informatie van patiënten. Huisartsen waren daar niet blij mee, omdat patiëntgegevens toegankelijk bleken voor derden.

Nieuwe systeem veiliger
In het nieuwe systeem bepaalt de huisarts met de patiënt wie de gegevens kan inzien. Met deze nieuwe werkwijze wordt het aantal toegangspunten tot informatie gereduceerd tot het minimum dat voor een patiënt nodig is, zegt Van 't Noordende.

Landelijke systemen zijn vaak om andere systemen heen gebouwd en dat zorgt voor problemen, zegt de onderzoeker. Het nieuwe systeem werkt daaromheen en brengt alle gegevens op de plek van bestemming, maar geeft tegelijkertijd geen toegang tot plekken waar de patiënt misschien nooit komt.

Spoedeisende hulp
Stel dat een patiënt spoedeisende hulp krijgt in een ziekenhuis waar het geen toestemming aan heeft gegeven gegevens in te zien, dan kan er altijd wat geregeld worden met dit systeem, zegt Van 't Noordende. "Er zijn maar weinig patiënten bij wie je in spoedgevallen veel gegevens nodig hebt. Ook bij dit systeem kun je iets regelen dat artsen op zo'n moment bij een samenvatting van je dossier kunnen."

De Amsterdamse huisartsengroep noemt de Whitebox "het eerste échte alternatief voor het landelijke LSP systeem". Het elektronische patiëntendossier werd in 2011 toch niet landelijk ingevoerd afgeblazen toen de daarvoor benodigde wetgeving in de Eerste Kamer weggestemd werd. De privacy van patiënten zou teveel in het geding zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen