Gezondheid16 dec '14 18:29Aangepast op 16 dec '14 21:54

Amerikaanse griep lijkt klaar voor grote oversteek

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaat een zwaar griepseizoen tegemoet. In Amerika heerst een griepepidemie en die zou zo maar naar Europa kunnen overwaaien. Dat meldt de Grote Griepmeting, een organisatie die het aantal griepmeldingen in Nederland en België in de gaten houdt.

Bron: ANP
Bron: ANP

Of de griep daadwerkelijk 'overwaait' naar Nederland is volgens wetenschapsjournalist en oprichter van de Grote Griepmeting, Carl Koppeschaar, nog niet duidelijk. "De kans dat de griep ons land treft is niet direct te geven, want het moet nog 'overwaaien'. Voornamelijk het vliegverkeer tussen de Verenigde Staten en Europa kan hier aan bijdragen." De griep is bij uitstek een 'winterse ziekte', zegt Koppeschaar, dus zal het eerst nog flink koud moeten worden.

Zorgen
52 procent van alle griepgevallen in de VS is te wijten aan het nieuwe virus. Artsen in de VS beginnen zich volgens Koppeschaar ongerust te maken, omdat er een run is op de apotheken voor virale middelen, omdat er een mismatch is met het vaccin.
 

Dat maakt de kans dus groter dat, wanneer de griepepidemie daadwerkelijk overwaait, veel mensen ziek zullen worden. "Op dit moment zijn er in Nederland en België nog weinig mensen ziek en meestal gebeurt dit pas in de maanden januari en februari. Maar met dit nieuwe virus zou het dus zomaar kunnen dat de epidemie Nederland eerder aandoet."

Niets aan te doen
Op de vraag of mensen zich kunnen wapenen tegen de griep, zegt Koppeschaar: "Dit overkomt je. Hooguit kun je, als je heel ziek bent, anti-virale middelen nemen en goed je handen wassen en de hygiëne  in acht nemen." Griep wordt met name door kinderen verspreid. "Kinderen zitten overal aan, snotteren overal. Zij steken hun broertjes en zusjes aan, waardoor de kinderen die naar de basisschool gaan ook worden aangestoken. Dan heb je de ouders, opa's en oma's, het is gewoon een heel vervelende infectie."

Oud en Nieuw
Met name tijdens de jaarwisseling is de kans op besmetting groot. "Als je mensen de handen schudt en mensen kust, is dat natuurlijk een bron van verspreiding. Dat zou je dus beter niet kunnen doen."

Als tip geeft Koppeschaar mee dat er vooral opgepast moet worden. "Wie de griep vat, krijgt binnen een uur hoge koorts, keelpijn en last van spierpijn. Het duurt drie tot vijf dagen totdat de griep geweken is. De volgende twee weken ben je in principe hersteld, 'maar voel je je zo zwak als een dweil'. En vooral niet mee doorlopen, want dan bestaat de kans dat je een acute bronchitis-ontsteking oploopt."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen