Gezondheid24 jul '15 13:37Aangepast op 24 jul '15 15:05

Nieuw malaria-vaccin maakt klamboe nog lang niet overbodig

Auteur: Thijs Baas

Het uitroeien van malaria met het kakelverse RTSS-vaccin is een illusie, zegt Bart Knols, medisch entomoloog en malariaspecialist van In2Care. Toch mag je het feit dát er een vaccin is ontwikkeld tegen een parasiet gerust historisch noemen. Als er ten minste verstandig mee wordt omgesprongen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Knols' grootste angst is namelijk dat juist door de euforie rond het nieuwe vaccin leidt tot een onverschilligheid ten aanzien van andere beschermende maatregelen, zoals klamboes. "Voorlichting is absoluut essentieel. Anders kan het zelfs tegen je gaan werken. Het is absoluut van belang dat mensen te horen krijgen: 'luister, dit is een bijdrage aan en niet een panacea' en vooral: wat je al hebt om in te zetten tegen malaria zul je moeten blijven gebruiken."

Een parasiet is namelijk een veel complexer organisme dan een virus of een bacterie, wat het ook veel moeilijker maakt om een probaat vaccin te ontwikkelen. "Dat laat zich hier ook zien, want het RTSS-vaccin biedt eigenlijk nog maar gedeeltelijk bescherming. Bij de meeste vaccins die we kennen krijg je een spuitje en ben je voor een bepaalde duur voor 100 procent beschermd, maar in dit geval ben je maar voor een gedeelte beschermd bent."

Flinke stap
Het is dan ook een illusie dat het RTSS-vaccin definitief een eind kan maken aan malaria. Toch spreekt Knols van een flinke stap voorwaarts, omdat van de jaarlijks 600.000 sterfgevallen toch een aanzienlijk deel kan worden voorkomen. "Dit vaccin is gebaseerd op een aantal eiwitten van de parasiet, maar eer zijn andere vaccins in ontwikkeling waarbij hele parasiet wordt opgekweekt en aangepakt dat hij niet meer kan infecteren. De resultaten daarvan zijn zeer veelbelovend, met een bescherming tot boven de 90 procent." 

De allernieuwste generatie vaccins wacht niet alleen op goedkeuring, ook de productie is heel complex: de parasiet is afkomstig uit de speekselklieren van muggen, dus die liggen bepaald niet voor het oprapen. "Dat is logistiek een hele grote uitdaging, maar daar wordt heel hard aan gewerkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen