
Lucas Boersma, cardioloog bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, mocht er al een aantal plaatsen. Hij is enthousiast over de pacemaker, die niet veel groter is dan een vitaminepil. "Het is heel knap dat de conventionele therapie met een kastje dat bij de schouder ligt met een draad naar het hart heeft weten samen te persen tot zoiets kleins."
Opvolger
Niet alle patiënten kunnen overigens al overstappen op de nieuwe pacemaker. De nieuwe techniek is ontwikkeld voor mensen die een eenkamerpacemaker nodig hebben, terwijl het merendeel van de doelgroep een tweekamerpacemaker heeft. Boersma verwacht dat dit binnen afzienbare tijd wordt opgelost. "Over twee jaar moet er een opvolger zijn die we bij iedereen kunnen implanteren."
Innovatiegeld
Wel zijn de nieuwe pacemakers nu nog relatief duur. "Iedere nieuwe techniek kost innovatiegeld, en de leverancier moet dat natuurlijk terugverdienen", legt Boersma uit. "Maar als je ziet hoeveel minder complicaties deze pacemaker oplevert, betaalt dat zich voor de overheid vanzelf terug."