Gezondheid19 nov '15 12:44

Nieuwe pacemaker is veiliger en opvallend klein

Auteur: BNR Webredactie

Je ziet hem niet zitten, hij is eenvoudiger in te brengen en zorgt ook nog eens voor de helft minder complicaties. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar de pacemaker van de toekomst werd al in drie Nederlandse ziekenhuizen getest.

Plaatsing van een reguliere pacemaker. Foto: Sadasiv Swain/CC/Flickr
Plaatsing van een reguliere pacemaker. Foto: Sadasiv Swain/CC/Flickr

Lucas Boersma, cardioloog bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, mocht er al een aantal plaatsen. Hij is enthousiast over de pacemaker, die niet veel groter is dan een vitaminepil. "Het is heel knap dat de conventionele therapie met een kastje dat bij de schouder ligt met een draad naar het hart heeft weten samen te persen tot zoiets kleins."

 

Opvolger
Niet alle patiënten kunnen overigens al overstappen op de nieuwe pacemaker. De nieuwe techniek is ontwikkeld voor mensen die een eenkamerpacemaker nodig hebben, terwijl het merendeel van de doelgroep een tweekamerpacemaker heeft. Boersma verwacht dat dit binnen afzienbare tijd wordt opgelost. "Over twee jaar moet er een opvolger zijn die we bij iedereen kunnen implanteren."

Innovatiegeld
Wel zijn de nieuwe pacemakers nu nog relatief duur. "Iedere nieuwe techniek kost innovatiegeld, en de leverancier moet dat natuurlijk terugverdienen", legt Boersma uit. "Maar als je ziet hoeveel minder complicaties deze pacemaker oplevert, betaalt dat zich voor de overheid vanzelf terug."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen